Enschede

Is er nog geld voor 23 evenementen in Enschede?

Het is maar sterk de vraag of bestaande evenementen in Enschede in 2020 op dezelfde bijdrage van de gemeente kunnen rekenen als dit jaar.

422069 gogbot 2
Vanwege de financiële tekorten is er in principe geen geld voor de Tolle Woche, de viering van 75 jaar vrijheid en het theaterspektakel De Kelk. Een eventuele bijdrage aan deze culturele activiteiten wordt meegenomen in de totale evenementensubsidie.

6 ton voor alle evenementen
Het budget voor evenementen en citymarketing in Enschede wordt echter niet verhoogd. De gemeente stelt 600.000 euro beschikbaar voor het volledige evenementenprogramma. Vanuit dat budget worden dit jaar twintig evenementen beloond met een subsidie.

Dat betekent dat als de bijdrage voor de Tolle Woche (60.000 euro), 75 jaar vrijheid (55.000 euro) en De Kelk (150.000 euro) volledig of gedeeltelijk wordt toegekend, andere evenementen zoals de Grolsch Summersounds of Gogbot moeten inleveren of zelfs niets krijgen.

Bevrijdingsparade
Het college hecht waarde aan de Tolle Woche, omdat de zogeheten Duitslandweek positieve aandacht genereert voor de verhoudingen van Enschede met de Oosterburen. In het geval van 75 jaar vrijheid gaat het om activiteiten die bovenop de reguliere festiviteiten op en rond 5 mei worden gehouden, te denken valt aan een parade met oude legervoertuigen.

De Kelk is het derde theaterstuk in een vierluik met de titel De Historie van Twente. Locatietheater zou in 2020 de binnenstad van Enschede moeten, waarin het verhaal van de opkomst van de katholieke arbeidersbeweging van Alphons Ariëns wordt verteld.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.