Enschede

In Enschede is bijna geen kantoor meer te krijgen

Ondernemers die op zoek zijn naar kantoorruimte in Enschede hebben het niet meer ruim voor het kiezen. Het aanbod is het laagst sinds 2009.

452661 key 2323278 1920
Anja Kruise | Tubantia

Momenteel staat er circa 61.000 vierkante meter kantoorruimte te huur of te koop. Dat is bijna een vijfde minder dan een jaar eerder, toen het aanbod ook al zeer sterk afnam. De beschikbare kantoorruimte is nu hetzelfde als voor de economische crisis. Dat blijkt uit het gisteren verschenen rapport Sprekende Cijfers Kantorenmarkten 2020 van Snelder Zijlstra Bedrijfsmakelaars.

Beeld Kennispark wijkt afHet beeld in het Kennispark wijkt af van deze ontwikkeling. Op het bedrijventerrein is het aanbod afgelopen jaar juist met 4000 vierkante meter gestegen. Van de 61.000 vierkante meter kantoorruimte die er in totaal in Enschede wordt aangeboden, is 26.000 m2 te vinden op het Kennispark. Dat is bijna een kwart van het totale aanbod. Voor het eerst is er daarmee op het Kennispark meer kantoorruimte beschikbaar dan in het centrum.

Rapport al achterhaaldVolgens bedrijfsmakelaar Roy Duijn van Snelder Zijlstra is de publicatie evenwel een momentopname die voor het Kennispark al is achterhaald. Zo is het voormalige pand van drukkerij NetzoDruk (1400 vierkante meter) aan het Capitool onlangs in zijn geheel verhuurd. Om welke partij het gaat kan hij niet zeggen, alleen dat het een kennisintensief bedrijf betreft. Ook voor het gebouw aan Pantheon 2 zijn kandidaten, evenals voor Capitool 1-11. Daar is volgens Duijn nog maar een etage beschikbaar.

De makelaar wijst er bovendien op dat gerealiseerde nieuwbouw op de lijst van beschikbare kantoorruimte komt. Het gaat onder meer om softwarebedrijf Ecare, dat nieuw bouwt tegenover het huidige onderkomen aan het Capitool.

Kwaliteitsslag in kantorenmarktEen trend die hij ook op de Enschedese kantorenmarkt signaleert, is dat er momenteel een kwaliteitsslag plaatsvindt. Steeds meer eigenaren laten hun bedrijfsgebouwen verduurzamen en moderniseren.

Dat is niet alleen vanwege de aanstaande energielabel C-verplichting van de overheid vanaf 2023. Er wordt ook steeds meer geïnvesteerd in een prettige en aantrekkelijke werkomgeving voor de medewerkers. âMenig eigenaar gaat zelfs een stap verder en kiest voor een hoger label, B of A, en het pimpen van een gebouw tegelijkertijd.â

Beter verhuurbaarDie investeringen komen de verhuurbaarheid van de bedrijfsruimte ten goede, aldus Roy Duijn. En minstens zo belangrijk: een up-to-date kantoorpand is goed voor de uitstraling van een werkgever. Dat is met name een voordeel in de kennisintensieve branche waar personeel moeilijk te vinden is.

Doordat het aanbod aan kantoorruimte schaars begint te worden zal in de nabije toekomst meer worden nieuw gebouwd, ondanks de sterk gestegen bouwkosten, verwacht Duijn.

Meest kleine kantoren in centrumIn totaal kreeg vorig jaar ongeveer 34.000 vierkante meter kantoorruimte in Enschede een nieuwe gebruiker. In het centrum gaat het om slechts 4500 m2, maar dat komt omdat het hier hoofdzakelijk om kleine kantoorruimtes gaat. Gemiddeld werd in de binnenstad 230 vierkante meter kantoorruimte nieuw betrokken.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, stockfoto: Pixabay

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.