Enschede

In beeld: voetballen zoals in 1885, in de tuin van de familie Van Heek

De Enschedese Football Club en Prinses Wilhelmina vierden zaterdag de 130-jarige fusie met een wedstrijd op de grond van haar schepper: Jan Bernard van Heek. Met bonenstaken als doelpalen, een lederen bal, op een veld zonder lijnen. Zoals het ooit in 1885 begon.

372272 download 2 53
Onder het toeziend oog van zoân 250 genodigden, waaronder FC Twente-coryfeen Kick van der Vall en Eddy Achterberg, burgemeester Onno van Veldhuizen en de familie Van Heek, speelden PW en EFC de wedstrijd van 6 september 1885 na. In de ogen van de clubs zelf de allereerste wedstrijd tussen twee clubs in Nederland, historici betwisten dat; 17 van de 22 spelers op het veld destijds waren lid van EFC, zodoende noemen zij het geen âmatchâ maar een demonstratiewedstrijd. Maar daar is het laatste woord nog niet over gezegd, zegt Harrie Balke, ex-voorzitter van PW. De club duikt opnieuw de geschiedenis in, op zoek naar nieuw bewijs dat zij wel degelijk de eerste wedstrijd in Nederland hadden. En dat dit niet HFC Haarlem tegen âSportâ uit Amsterdam was.

Fusie
In de voortuin van villa Zonnebeek, eigendom van de textielfamilie Van Heek, namen leden van het huidige EFC PW het tegen elkaar op, in de traditionele shirts. Na afloop werd geproost op de 130-jarige samenwerking tussen PW en EFC, de clubs fuseerden in 1888, drie jaar na de oprichting. Over een ding is geen twijfel: EFC is de oudste, puur en alleen voor voetbal opgerichte club van Nederland. Andere, in die tijd ontstane voetbalclubs, kwamen voort uit de cricketsport.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. Foto's: Reinier van Willigen

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.