Luister
Kijk
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Hoe de huur van een Enschedees appartement in 4 jaar ruim 400 euro steeg

377776 huurprijs

De huurprijzen in de vrije sector rijzen de pan uit in Enschede: gemiddeld plus 18 procent. Zo hard kan het gaan: van 600 euro per maand, naar 750, naar boven de 1000, in circa vier jaar tijd: En dat geldt voor zomaar een appartement in het centrum van de stad.

Eerst maar het goede nieuws: Enschede is van de grote steden nog altijd relatief goedkoop. En blijkbaar is Enschede zo aantrekkelijk dat mensen er graag wonen. Zoals wethouder Jeroen Diepemaat de keerzijde van de 18 procent beziet. Op zich is dat een goed teken. Het is een fijne plek om te wonen.

Maar dan de keerzijde. Zomaar een appartement in de stad. Boven winkels in het centrum, met een weinig sjieke ingang aan de achterkant. Verder is het best een riant appartement van twee verdiepingen. Een ruime woonkamer, aardige slaapkamer en een behoorlijk zolder. Achter het Hofje.

Vier jaar geleden ging Mandy de Jong daar huren. Ze betaalde 598 euro per maand, het jaar erop 620. Het werd namens de Rotterdamse belegger VastNed Retail aan haar verhuurd door Property View in Rosmalen. Maar er kwam twee jaar later liefde en nieuwe toekomstplannen. Met haar vriend verkaste ze naar een betere woning.

Buitenkansje
Voor de Enschedese beginnende ondernemer Lars Siahaja was de vrijkomende woning een buitenkansje. Maar dan alweer voor 750 euro per maand, samen met zijn vriendin. Intussen was het complex ook in andere handen gekomen. VastNed verkocht het aan een Hengelose particuliere belegger. Die besloot vervolgens wat later de woonruimte te gaan verdelen in drie aparte units voor studenten. Siahaja moest er daarom uit. Dat is inmiddels gebeurd. Nu wordt diezelfde oppervlakte verhuurd voor 1050 per maand, verdeeld over drie kamers .

Ondernemer Siahaja verbaast het niets , dat Enschede omhoogschiet met de huren. Ook hij roemt in eerste instantie het woongenot van de stad, waardoor de prijzen logischerwijs stijgen. Maar ik heb ook wel even achter m n oren gekrabd over de stijging toen ik er in kwam, van ongeveer 650 naar 750. Ik heb advies ingewonnen bij de huurcommissie, maar die zei dat het wel marktconform was. Nou, prima.

Overspannen
Hij woonde er tot volle tevredenheid. Tot de verhuurder het plan opvatte om het te gaan verbouwen tot twee woonunits en zij in principe er op termijn uit moesten. Ze gingen op zoek naar een fatsoenlijk alternatief. Ik wilde graag kopen. Dat had ik destijds al gewild, maar als beginnende ondernemer kreeg ik geen hypotheek. Inmiddels wel. Maar dan merk je hoe overspannen de markt is. We werden aan de lopende band overboden. Tien procent boven de vraagprijs was niks. Daar hebben wij niet aan mee willen doen. Dan loop je elkaar als starters uit de markt te drukken.

De eigenaar van de Boodschappenboer heeft nu een koophuis. Eigenlijk apart: we zijn er qua ruimte zeker niet op achteruitgegaan en zijn 550 euro aan hypotheek kwijt. Dat is dus een stuk lager dan onze oude huurprijs.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip de redactie via [email protected] of bel één van onze redacties (zie contactpagina).