Enschede

Grill van Mattemaker staat weer in het daglicht

Als er in de wereld van wild en gevogelte ook sprake zou zijn van de âpaplepelâ, dan is daar in huize Mattemaker ongetwijfeld flink gebruik van gemaakt om zoon Marcel de liefde voor het vak bij te brengen. En dat is duidelijk gelukt.

368035 mattemaker
Als klein kereltje hielp hij zijn vader al in de winkel aan de Noorderhagen in Enschede. Die winkel had vader Henny Mattemaker in 1965 van Willem Lasonder overgenomen. Een overname die voor de hand lag, want vader Mattemaker werkte er al vanaf zijn 15de. Dat was in 1947, en de winkel zat toen net een jaar op die plek. Daarvoor zat-ie op het Van Heekplein, maar daar was na een bombardement in de Tweede Wereldoorlog weinig van over.

Zo logisch als het was dat Henny de winkel in 1965 voortzette, zo helder was het voor Marcel om samen met zijn vrouw Mia de winkel in 1982 over te nemen toen zijn vader nogal wat lichamelijke klachten kreeg.

Kanjerkoning
Voor de duidelijkheid: Mattemaker senior bleef meewerken in de winkel, al had hij er een carrière naast als âkanjerkoningâ. Regelmatig haalde hij de krant als hij weer een enorme karper uit het water viste.
De overname door zoon en schoondochter werd gemarkeerd door een naamsverandering. Na ruim vijftig jaar vonden ze het tijd om onder de eigen naam verder te gaan.

Nieuw? Nou, neeâ¦Een rijk verleden dus. Daarom moeten Mia en Marcel weleens lachen als een klant vraagt: âHé, zijn jullie nieuw?â. Dan wijzen ze op de muur, waar vier uitvergrote fotoâs de geschiedenis in kaart brengen: de winkel aan het Van Heekplein in 1928, de Noorderhagen anno 1947 en in 1978. En tot slot de zaak in de kelder van winkelcentrum De Zuidmolen, waar ze vanaf de oprichting in 1985 hebben gezeten, tot de komst van sportzaak Decathlon daar een paar maanden geleden einde aan maakte.

Passanten wegZe hebben het die 33 jaar in de benedenverdieping van De Zuidmolen goed vol weten te houden, al zagen ze de klandizie de laatste jaren wel afnemen. Klanten die ouder werden haakten af, omdat ze de rolbaan van De Zuidmolen niet meer op of af durfden. Toen de supermarkt verdween, bleven de vaste klanten weliswaar trouw komen, maar passanten zagen ze niet meer. En dat waren juist de mensen die, geïnspireerd door de grill waar die kippetjes zo gezellig ronddraaien, dachten: laten we een kippetje kopen.

Passanten terugOp de nieuwe plek in de Pijpenstraat is daglicht. Het lijkt logisch, maar ze zijn er blij mee. In De Zuidmolen moesten ze nog aan klanten vragen wat voor weer het was, tegenwoordig kunnen ze het zelf vaststellen. Bovendien zijn de passanten terug.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel (053) 432 75 27.