Enschede

Gezocht: tekenaar van historische muurschilderingen in oude MST

De Historische Sociëteit (SHSE) vreest dat de oude muurschilderingen in de kapel van het oude ziekenhuis Stadsmaten verloren zullen gaan. Zij dringen er bij ontwikkelaar LIFE op aan om de schilderingen die de kruisgang van Jezus uitbeelden te behouden.

404249 Kapel oude ziekenhuis SHSE
Daarmee reageert de groep op berichtgeving in De Twentsche Courant Tubantia over de nieuwe invulling van de kapel in de stadscampus die in het vroegere ziekenhuis wordt gerealiseerd. Vorige week toonde de Belgische ontwikkelaar LIFE impressies over de mogelijke invulling van de vroegere kapel.

Die is gesitueerd in het vroegere kloosterdeel van het ziekenhuis. âWe hebben in Enschede al zo weinig historische gebouwen behouden en muurschilderingen zijn helemaal uniekâ, zegt Dick Buursink namens de Historische Sociëteit. âHet zou LIFE en de gemeente sieren om hier serieus werk van te maken om dit te behouden voor de stadâ, zegt Buursink.

Niet gesigneerd
Op dit moment wordt er onderzoek verricht naar de kunstenaar, want bij de Sociëteit is niet bekend wie de schilder is van de kunstwerken.

âWe hebben de erfgoedvereniging Heemschut ingeschakeld en zijn nu in een discussie terecht gekomen welke kunstenaar deze schilderingen heeft aangebracht. Het kunstwerk is namelijk niet gesigneerd. Maar dat het waardevol is, blijkt wel uit de reactiesâ, zegt Jan Astrego van de SHSE.

âDesnoods gaan we proberen de kapel op de monumentenlijst te krijgen, want ook al is de kunstenaar niet bekend, de schilderingen zijn van onschatbare waarde voor de cultuurhistorie van deze stadâ, zegt Buursink.

Belangrijk
De groep die voor behoud van de schilderingen pleit, heeft zelf onderzoek laten doen naar de herkomst en betekenis van de schilderingen. Ze hebben zich gewend tot Museum Catharijneconvent. Daar heeft Emma de Jong zich over gebogen. Zij was aangenaam verrast toen ze de beelden zag. âWat een interessante- en belangrijke schilderingenâ, tekent De Jong op in haar reactie.

Het r.-k. ziekenhuis werd bediend door de Zusters Franciscanessen van Denekamp. âZij vestigden zich in 1889 in Enschede, waar ze zich op wijkverpleging en ziekenzorg richtten. Het oudste deel van het ziekenhuis dateert uit 1912. In 1938 was de aanbesteding van de uitbreiding, inclusief een nieuwe kapel (door architect Jos. Sluymer ). Op 15 augustus 1940 werd de nieuwe kapel ingezegend. Die was toen nog onbeschilderd.â

Van omstreeks 1950
âBij de viering van het zestigjarig vestigingsjubileum van de Franciscanessen in 1949 werd de beschildering door een bekend kunstenaar, als huldeblijk aangeboden. Helaas werd de naam van de kunstenaar niet genoemd. Hoe dan ook, de schilderingen dateren van omstreeks 1950â.

De Jong concludeert dat ze door Joep Nicolas kunnen zijn uitgevoerd. âDit baseer ik op vergelijking met zijn schilderingen in de Jozefkerk in Nijmegen. Ook heeft hij in de jaren dertig een altaar geleverd aan de Jacobuskerk in Enschede, dus zijn werk was bekend in de stadâ.

Ook de naam van kunstenaar Charles Eyck wordt genoemd, maar ook dat is niet zeker. Er is een melding dat hij de kruiswegstaties in Enschede heeft geschilderd. âVoor ons een belangrijke mededeling, temeer daar Charles heeft samengewerkt met Joep Nicolasâ, zegt Jan Astrego. âMaar we willen zekerheid over de schilder en dat zoeken we met alle macht uit nu.â

Hoge zeldzaamheidswaarde
Als de schilderingen in Enschede inderdaad van de hand van Nicolas zijn, dan hebben ze volgens de kenners hoge zeldzaamheidswaarde. Maar volgens Buursink en Astrego is de naam van de kunstenaar niet eens het belangrijkste argument om de schilderingen te behouden.

âBij het BATO-terrein waren we helaas te laat, maar hier zijn we op tijd om het belang van deze kapel en de kunst te benadrukken. Wij verwachten van LIFE en de gemeente Enschede een inspanning om dit voor onze stad te behouden en niet verloren te laten gaan. Wij hopen dat er een invulling komt waarbij het plafond en de muurschilderingen behouden zullen blijvenâ, aldus Buursink en Astrego.

Reactie LIFE
Volgens Jacky Scherens van LIFE is er nog helemaal geen beslissing gevallen over de muurschilderingen en het plafond in de kapel. âWe hebben louter een impressie laten zien met de mogelijkheden die we zien voor de kapel. Dat zijn denkrichtingen, maar nog geen uitgewerkte plannen. We hebben van meet af contact met de mensen die zich bezig houden met de cultuurhistorie van deze stad en gaan niet zomaar over een nacht ijs. Dus alle opties liggen wat ons betreft nog open. En wij staan altijd open voor goede adviezen en plannen.â

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: SHSE

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.