Historische stadswandeling door oorlogsverleden Enschede: Doe mee!
Enschede

Geen paasvuren in Enschede door droogte

In Enschede is het komend weekend niet toegestaan om paasvuren te ontsteken. Het college heeft woensdagavond kenbaar gemaakt dat vanwege de droogte een stookverbod in de gemeente van kracht is.

411285 paasvuur 2
Volgens de plaatselijke APV geldt dat verbranding van hout in Enschede verboden is zodra het landelijke platform natuurbrandrisico.nl de waarschuwing Fase 2 (extra alert) geeft. Dat is nu het geval.

Uitzondering niet mogelijk
Op grond van de APV mag het college ondanks het stookverbod in individuele gevallen een ontheffing verlenen voor verbranding. Maar het college heeft besloten om geen gebruik te maken van die bevoegdheid. Er is namelijk geen capaciteit om te controleren of de paasvuren wel veilig zijn.

De brandweer heeft alleen capaciteit om reeds vergunde paasvuren te controleren. In Enschede is echter geen vergunning (of stookontheffing) voor een paasvuur verleend. In het kader van deregulering, het verminderen van de regeldruk, is deze ontheffing vorig jaar afgeschaft.

Geen handhavingscapaciteit

De veiligheid van een paasvuur kan niet worden gegarandeerd als er een ontheffing wordt verleend, schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad. De handhavingscapaciteit binnen de gemeente zelf is bovendien ook beperkt.

Doordat de stookontheffing is afgeschaft heeft de gemeente geen zicht op de hoeveelheid (paas)vuren met een volume tot 500 kuub hout. In de gemeente Enschede waren er in ieder geval paasvuren gepland in Lonneker, Glanerbrug, Usselo en Boekelo.

Het college beraadt zich nu op een oplossing voor de stapels met snoeihout op diverse locaties. De gemeente bekijkt de mogelijkheden om te faciliteren in het afvoeren ervan.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook