Enschede

Enschede laat bewoners beslissen over omstreden speelplek

De gemeente is op de vingers getikt over de gang van zaken rond de speelplekken aan het Getfertplein. Het laatste woord is aan de bewoners.

357346 Schermafbeelding 2018 07 16 om 082930
Omwonenden in de buurt van het Getfertplein kunnen na de zomervakantie een oordeel vellen over de eventuele herinrichting van de speelplek en het deels verplaatsen van speeltoestellen op het plein.

Uitkomst
Dat is de belangrijkste uitkomst van een procedure bij de Klachtencommissaris van de gemeente over de slepende kwestie van de speeltoestellen in de nieuwbouwwijk Hofkwartier. De zaak groeide uit tot een controverse tussen bewoners en de gemeente omdat sommige huizenkopers onverwacht werden geconfronteerd met de plaatsing van speeltoestellen voor hun woning. Zo werd geen melding gemaakt van de plaatsing van de speeltoestellen in de brochure, die voor de bewoners mede een rol speelde bij de aankoop van het nieuwbouwhuis.

Kritisch

De Klachtencommissaris velt een kritisch oordeel over de procedurele gang van zaken en de wijze waarop de gemeente Enschede met de betrokken bewoners heeft gecommuniceerd. De klachten zijn gegrond verklaard.

âWe nemen de kritiek ter harte en zullen de aanbevelingen opvolgenâ, zegt verantwoordelijk wethouder Eelco Eerenberg. Het probleem schuilt volgens de bestuurder in het feit dat de eerste bewoners van de wijk wel op de hoogte waren van de aanleg van de toestellen, maar dat latere bewoners daar niet over zijn geïnformeerd.

Pertinent

Een aantal deze laatste groep heeft aangegeven pertinent geen speelplek voor hun woning te willen hebben. Eerenberg: âStrikt formeel zijn we als gemeente niet verantwoordelijk voor een brochure waarin geen speelplek staat vermeld, maar we voelen ons wel verantwoordelijk. Daarom kunnen we ons ook volledig vinden in het rapport van de Klachtencommissaris."

Behoefte
Die neemt overigens geen standpunt in over het al dan niet verwijderen van de zes speeltoestellen die eind 2017 zijn aangelegd op het middelste veld van het Getfertplein. Eerenberg wil niet zover gaan dat de gemeente nu ook deze laat verwijderen. âEr zijn ook bewoners die wel behoefte hebben aan een speelplek voor hun kinderen, daar hebben we ook rekening mee te houden.â

Laatste woord
Het laatste woord is nu aan de bewoners, die na de zomervakantie twee keuzes krijgen voorgelegd. Het eerste voorstel luidt dat de zes toestellen op de huidige plek blijven gehandhaafd; het tweede gaat uit van verplaatsing van drie speeltoestellen naar een aangrenzend veld. De tweede variant kost met de noodzakelijke herinrichting zoân 15.000 euro. Zo zijn onder meer veiligheidsmaatregelen ten behoeve van overstekende kinderen noodzakelijk.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Bertjan Kers