Enschede

De drie grote Twentse steden groeien weer, Oldenzaal blijft krimpen

De grote Twentse steden Enschede, Hengelo en Almelo groeien alle drie weer. Vorig jaar zat Hengelo nog een beetje in de min, maar het afgelopen jaar is het aantal inwoners ook daar weer wat toegenomen. Van de Twentse steden blijft Oldenzaal echter wel krimpen. Ook in de Achterhoek neemt in de gemeenten Berkelland en Winterswijk het inwonertal af.

390034 882943
Het blijkt allemaal uit de nieuwste cijfers van het CBS. Zoals gisteren gemeld komt uit die cijfers naar voren dat Nederland weer dichter bevolkt is; er kwamen 104.000 inwoners bij, vergelijkbaar met 2017. Die groei komt opnieuw door een hogere immigratie, want het aantal geboortes is eigenlijk bijna overal lager dan de sterfte.

De groei van Nederland zit vooral in de Randstad, maar ook in deze regio nam het aantal inwoners toe. Enschede (+ 787) en Almelo (+223) waren de grootste stijgers. Vooral de score van Enschede verrast.

Halverwege het jaar zou de stad nog op een verlies staan van dik 400 mensen, stelde toen het CBS. Dat leek een lelijke streep te worden door de groeiambities. Oldenzaal (-93), Twenterand (-106), Berkelland (-128) en Winterswijk (-58) waren de gemeenten die inleverden. De cijfers van de opvallendste âwinnaars en verliezersâ verklaard.

Enschede groeit toch
159.048 inwoners
âPaniekâ in Enschede dit jaar. Volgens het CBS zou Enschede halverwege het jaar krimpen, met wel 419 mensen. Burgemeester Van Veldhuizen was onaangenaam verrast. âHet is een ontwikkeling die moeilijk te rijmen lijkt met de bloei die de stad doormaakt. Het aantal banen is gegroeid tot 86.000 en toch zitten we fors in de min. Dat valt tegen.â Maar nu is de balans alsnog +787. âUiteindelijk bleek er niets aan de hand. Het CBS vergeleek de cijfers van december 2017 met die van juli 2018. En in juli schrijven heel veel studenten zich uit, na afronding van hun studie.â In feite was er nog steeds groei. Vooral te danken aan buitenlandse immigratie.

Hengelo herstelt

80.642 inwoners
De metaalstad nam in 2017 af met 132 zielen. Nu is er een groei van 49. Volgens de gemeente heeft de stad last gehad van de stormachtige ontwikkeling van de nieuwbouwwijk bij de buren, De Bornsche Maten. Borne was daardoor in de regio in die tijd de snelste groeier. Terwijl Hengelo in die tijd nauwelijks kon bouwen. Maar Bornsche Maten loopt op zân eind. Daar profiteert Hengelo van. Burgemeester Schelberg: âMensen willen graag hier wonen. Daarom gingen ze ook naar die wijk, dicht bij Hengelo. Nu komt de eigen woningbouw ook weer op gang, bijvoorbeeld de Telgenflat in de binnenstad. Dat project is vier keer overtekend.â

Oldenzaal krimpt weer

31.822 inwoners
De krimp is niet dramatisch en is met 93 inwoners vergelijkbaar met 2017. Belangrijkste oorzaak is het natuurlijk verloop; meer overlijdens dan geboortes. Er zijn ook wat meer mensen in andere gemeenten gaan wonen, terwijl dat niet door nieuwkomers werd gecompenseerd. Maar er is geen reden tot zorg, zegt een woordvoerder . âOldenzaal heeft geen specifiek beleid om de krimp tegen te gaan, de overheid heeft hier minimale invloed op. Oldenzaal is geen universiteitsstad en heeft geen hogeschool.

Dat gegeven maakt het lastig om de groep âafgestudeerdenâ aan de stad te binden. Wel kunnen we als gemeente zorgen dat Oldenzaal een aantrekkelijke woonplaats is en blijft.â Daar wordt op ingezet. âHarde factoren die ervoor zorgen dat mensen van buiten zich gaan vestigen zijn onder meer werkgelegenheid, opleidingen en huizenprijzen. Banen kunnen nieuwe inwoners naar Oldenzaal trekken. We zetten in op verdere ontwikkeling van de bedrijventerreinen, zoals Jufferbeek Zuid â en Noord.â

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Robin Hilberink

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.