Enschede

Daags voor 'studioverbod' Enschede nog tientallen nieuwe aanvragen

Nieuwe studio's, kamers of appartementen toevoegen aan de Enschedese woningvoorraad is zonder uitdrukkelijke toestemming van de gemeente sinds 8 juni verboden. Daags voor het 'studioverbod' in werking trad, zijn er nog aanvragen voor tientallen nieuwe woonunits binnengekomen.

352632 Systeem
Het is maar sterk de vraag of de realisatie van in totaal 51 wooneenheden in de wijken Stadsveld en Pathmos voorkomen kunnen worden. Zolang er maar aan de minimale veiligheidseisen wordt voldaan, is er op basis van de oude regelgeving namelijk weinig tegen te doen.

Dennenweg
Op 6 juni, twee dagen voor het 'studioverbod' is er een aanvraag ingediend voor de realisatie van 24 'rugzakwoningen' aan de Dennenweg. Het gaat hier om een verbouwing van het voormalige bedrijfspand van De Leeuw Tapijt. Een dag later ontving gemeente ook een aanvraag om een pand aan de Thomas de Keyserstraat om te bouwen tot 27 woonstudio's.

Het gaat om de voormalige Albert Heijn Stadsveld. Saillant is dat de naastliggende ruimten in de winkelplint onder de flat, de voormalige onderkomens van Marskramer en Europart, ook worden omgetoverd tot woonruimten. Begin juni werd bekend dat er een concrete aanvraag ligt voor negen woonstudio's.

Nieuwe regelgeving
De nieuwe regelgeving die op 8 juni is ingegaan verbied in principe de toevoeging van nieuwe appartementen. Sinds 2015 werden 934 nieuwe appartementen gebouwd. Daaronder enkele grote projecten, maar ook heel veel studiowoningen. De gemeente heeft via regelgeving afgedwongen dat er altijd uitdrukkelijke toestemming nodig is bij nieuwe appartementen. Enschede wil dat alleen doen bij appartementen in het hogere segment of het middensegment.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: Google Maps

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.