Enschede

Cum laude afstuderen op parkeerplaats Enschede: Rik Meijer deed het

Midden in het fraaie Roombeek ligt een oerlelijke parkeerplaats. Kan dat nou niet anders? Jazeker, zegt Rik Meijer. Hij heeft een plan, en studeerde daar zelfs cum laude op af.

427350 rik meijer
Als je vanaf de Museumlaan in Enschede de culturele wijk Roombeek binnenstapt, valt je blik gelijk op de bouwkundige hoogstandjes. De Eekenhof, De Museumfabriek en het Balengebouw zijn de parels van de wijk, maar de entree wordt ontsierd door een rommelige parkeerplaats die tijdelijk lijkt. Al jarenlang een doorn in het oog van Rik Meijer. Hij studeerde vorige week cum laude af aan de TU Delft met zijn idee voor iets anders op deze plek: de 'Culturele Broedplaats'.

Van kinds af aan heeft Meijer al interesse in de architectuur van Enschede. Als 12-jarig jongetje ging hij naar bijeenkomsten van de gemeente waar nieuwe gebouwen aangekondigd werden en bij de bouw van de Alphatoren stond hij met zijn neus tegen het bouwhek aan. "Mijn liefde voor architectuur is hier echt geboren", licht Rik toe. "Het frustreerde me daarom ook dat de parkeerplaats op Roombeek niet aangepakt werd. Het is de meest significante plek van de wijk: alle assen kruisen daar, het is naast het monument van de vuurwerkramp en alle imposante gebouwen staan eromheen. Een parkeerplaats vind ik de meest pragmatische invulling van die plek, ik wilde het de invulling geven die het verdient."

Culturele Broedplaats
Rik besloot daarom zijn afstudeerscriptie voor de masteropleiding 'Architectuur' te wijden aan deze plek. Zijn 'Culturele Broedplaats' maakt van de parkeerplaats een eyecatcher. "Een plek waar we een inspirerende locatie creëren voor het talent in deze regio, waar zij zich thuis voelen en zich verder kunnen ontplooien na hun studie. Er is ruimte voor exposities, workshops, theater en muziekstudio's. Daarnaast is het gebouw geheel zelfvoorzienend en klimaatadaptief. Zo is er een watervoorziening op het dak, met opgevangen regenwater zouden we zelfs een kleine bierbrouwerij kunnen realiseren. Zo brengen we bier weer terug naar Roombeek.

De creatieve en technische studenten van de UT en de innovatieve start- ups die daaruit voortkomen, daar moeten we het in Enschede van hebben. Die mensen wil je in je stad houden en niet laten wegvloeien naar andere steden. Ik hoop dat mijn ontwerp een voorbeeldfunctie kan hebben in hoe we slimmer om kunnen gaan met de 'braindrain' van onze stad." En waar zetten we dan de auto neer? Daar heeft Rik ook aan gedacht: "De parkeerplaats heb ik ondergronds gebouwd, met een gelijk aantal parkeerplekken als nu."

Met zijn ontwerp hoopt Rik bij te dragen aan een nieuwe visie. De geschiedenis van Enschede leert dat de stad meerdere keren de rug heeft moeten rechten. Bijvoorbeeld na de stadsbrand in 1862, luchtaanvallen tijdens de Tweede Wereldoorlog en de ondergang van de textielindustrie. Momenten waarop de stad haar veerkracht toonde en steeds een nieuwe richting koos om zich te ontwikkelen.

KenniseconomieDe stadsbrand was de opmaat voor de textielindustrie, de bombardementen werd gevolgd door stedelijke modernisering en de val van de industrie leidde tot de huidige kenniseconomie. De nieuwe wederopstanding heeft volgens Rik te maken met de vraag hoe onze stad creatieve talenten kan vasthouden en hoe de stad zich moet voorbereiden op de gevolgen van klimaatverandering.

Rik denkt dat dit tijdens de heropbouw na de vuurwerkramp niet voldoende centraal heeft gestaan. "Pi de Bruijn, de architect die de leiding had over de wederopbouw, heeft de enige juiste manier toegepast. Met zogenaamde 'therapeutische stedenbouw', waarbij hij zijn wederopbouw heeft afgestemd op sentimenten in de wijk, is het gelukt om de wijk weer op te bouwen. Met een schitterend resultaat. Alleen ligt er negentien jaar na dato nog steeds een stukje grond dat meer visie verdient. Daarmee benadrukken we niet alleen de culturele functie van de wijk, maar werken we ook aan de oplossing van een probleem in Enschede: het behouden van talent."

Rik is zelf voor zijn studie vertrokken uit Enschede en krijgt inmiddels mooie aanbiedingen door het hele land. "Mijn hart ligt toch in Enschede, ik hoop met dit initiatief een zetje in de goede richting te geven maar vooral een discussie aan te wakkeren over een invulling die past bij een plek die gemarkeerd is door een van de meest significante momenten in de geschiedenis van Enschede."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Reinier van Willigen

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.