Enschede

Bussen tussen Enschede en Achterhoek rijden straks Haaksbergen voorbij

Nu de nieuwe N18 is geopend rijdt veel verkeer om Haaksbergen heen. Om tijdwinst te behalen op het nieuwe tracé laten straks ook lijnbussen het centrum van het dorp links liggen.

341911 bus 3
Vervoersmaatschappij Arriva ziet grote kansen nu de nieuwe N18 gereed is. Dat is te lezen in het Vervoerplan Achterhoek dienstregeling 2018. In dat plan spreekt de maatschappij over een âbeperkt aantal grote wijzigingenâ. Een daarvan is nadelig voor Haaksbergenaren: lijnen 73 en 74 rijden voortaan via de nieuwe N18 om het dorp heen.

Deze lijnen vormen zogenaamde âsnelle en hoogwaardige verbindingenâ, die de bereikbaarheid van de Achterhoek richting Enschede verbeteren - sneller van Eibergen naar Enschede dus. Maar wie vanuit Haaksbergen naar het Gelderse wil of andersom krijgt met extra reistijd te maken.
Deze reizigers vanuit Haaksbergen moeten voortaan op lijn 62 stappen, richting het voormalige Danspaleis, op de kruising naar Neede. Op deze plek wil Arriva de overstaplocatie ov-knooppunt Assinkbos inrichten, waar reizigers kunnen overstappen op de lijnen 73 en 74, de doorgaande bussen tussen Enschede en de Achterhoek, en omgekeerd.

Op de vraag hoe het ov-knooppunt Assinkbos eruit komt te zien en wanneer de inrichting gereed is, geeft Arriva geen antwoord. âVanaf de opening van de N18 blijft Arriva vooralsnog de huidige route door Haaksbergen rijdenâ, laat de vervoersmaatschappij desgevraagd weten. âArriva is in gesprek met Keolis, de provincies Gelderland en Overijssel en betrokken gemeenten over de dienstregeling die ingaat in december 2018. Hierbij komt de bereikbaarheid van Haaksbergen ook ter sprake. De precieze plannen voor de dienstregeling ingaande december 2018 maakt Arriva het najaar bekendâ, aldus de woordvoerder, die verder geen commentaar geeft op de plannen.

Extra reistijd
Het Vervoerplan Achterhoek dienstregeling 2018 is echter helder: âNa knooppunt Assinkbos wordt richting Enschede gereden via de nieuwe N18. Hierdoor kunnen reizigers snel en comfortabel richting Enschede reizen.â Dat de lijnbussen Haaksbergen niet meer aandoen heeft volgens het vervoerplan ook te maken met de geplande afwaardering van de oude N18. Het naar beneden bijstellen van de maximaal toegestane snelheid en bijvoorbeeld de aanleg van drempels en rotondes heeft volgens de vervoersmaatschappij grote gevolgen voor de bereikbaar van Enschede vanuit de Achterhoek.

Arriva verwacht dat reistijden tot 25 procent toenemen als de lijnbussen over het oude tracé blijven rijden. âHiermee komt de bereikbaarheid van de Achterhoek en de aantrekkelijkheid van het openbaar vervoer verder in gevaar.â

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. Foto: Lars Smook

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.