Enschede

Bord van meubelzaak Mokana aan gevel van kerk mag niet

Een groot reclamebord aan de gevel van de voormalige Ariënsgedachteniskerk aan de Hogelandsingel moest er op last van de gemeente af. Tot opluchting van sommige Enschedeërs.

452804 kerk zonder bord mokana
Lilian ten Donkelaar | Tubantia

Je zou zeggen: het mag, want het is immers geen kerk meer. Maar zo simpel is het niet. Volgens de gemeente is er een vergunning nodig om een reclamebord aan de gevel van de kerk te hangen. Het bedrijf Mokana kreeg onlangs dan ook de opdracht om het bord binnen vier weken weg te halen. Dat gebeurde.

Kan dit zomaar? De gemeente greep in naar aanleiding van vragen van een Enschedeër die zich mateloos stoorde aan het grote bord van meubelzaak Mokana. Kan dit allemaal maar, vroeg hij aan de Stichting Historische Sociëteit Enschede-Lonneker. Het is toch een monument?

Gesloten in 2016De kerk is inderdaad een gemeentelijk monument. De voormalige katholieke Ariënsgedachteniskerk werd in 2016 gesloten en in 2017 aan de eredienst onttrokken. Het pand werd na wat getrouwtrek met andere kandidaten overgenomen door meuelzaak Mokana, die een stukje verderop aan de Hogelandsingel al een paar panden in gebruik heeft.

De meubelzaak trok in de kerk en gebruikte die onder meer als opslagruimte. Dat was geen probleem, vond het bisdom. Dat wil niet zeggen dat alles maar mag, want het is een gemeentelijk monument. Bovendien is het toch iets anders dan zomaar een loods, meent ook de Historische Sociëteit, die er een stukje aan wijdde in het maandblad ân Hoesbreef.

Gevoeligheden oprakelen âLag de verkoop aan een meubelzaak al gevoelig bij de voormalige kerkgangers, dit bord rakelt die gevoeligheden opnieuw op.â Maar of het wel mag, dat moet je aan de gemeente vragen, aldus de SHSEL. En dat heeft de Enschedeër gedaan.

Onzeker of het magDat leidde tot de aanschrijving aan het bedrijf. Voor een bord aan de gevel van het monument moet een omgevingsvergunning worden aangevraagd. Of die wordt verleend, is niet zeker. De aanvraag moet ook beoordeeld worden door onder meer de monumentencommissie. Het is niet erg waarschijnlijk dat die een groot bord aan de gevel van de Ariënsgedachteniskerk op prijs stelt. Het is weliswaar geen kerk meer, maar het blijft toch een kerk.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. Foto: Emiel Muijderman.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.