Enschede

Bijna geen hond gaat zover mee, Enschede (De Eschmarke)

In het midden van niks stopt de trein van 12.06 uur. Maar met tegenzin. Liefst reed hij door, maar omdat zoiets tegen de regels is, zet de machinist zijn voertuig stil. Er gaat één deur zuchtend open. De conducteur kijkt of ik wens in te stappen of zomaar wat op een bankje wil blijven zitten. Dat laatste, dus zucht de deur zichzelf weer dicht en rijdt de trein richting Duitsland.

432975 929123
Het is nog niet eens de laatste halte ook, maar daarover later meer. Dit hier is station Enschede De Eschmarke. Iedereen kent het beroemde geschrift van Willem Wilmink dat eindigt met de regel âbijna geen hond gaat zover mee, Enschedeâ. Dan is de kans sowieso al klein dat iemand, hond of geen hond, nóg verder wil. Al kan dat dus wel. Bij de vinexwijk De Eschmarke is een station gekomen, begin deze eeuw. De vinexwijk, als die al bestaat, gaat schuil achter lover. Aan de andere kant is een industrieterrein.

Uitgerekend op dit moment, dinsdag even na het middaguur, parkeert de medewerker van Asito zijn auto half op het trottoir en loopt de 21 treden op naar het perron om daar de vuilniszakken te vervangen. Doet hij twee keer per week, en hij veegt de peuken op.

Vorige en volgende station in zicht
Geen wonder dat hij zijn auto op het trottoir stalt. Dit moet een van de weinige stations zijn die niet per auto bereikbaar is. Ooit was hier een P&R, maar die is opgeheven. Het is een opslagplaats voor materialen. Maar zelfs die is niet te bereiken, want ter plekke wordt al vier weken aan een stuk weg van tweehonderd meter gewerkt. Alsof het niks is of omdat het niks kost. Drie man staan te kijken hoe een graafmachine grond in een vrachtauto kiepert. Rekenen we de chauffeur mee, dan zijn het er vier.

Uit de verte genaamd Duitsland komt de trein van 12.22 uur. Maar die stopt eerst nog ergens. Bij station Glanerbrug. Hemelsbreed negenhonderd meter. Zijn er meer stations in Nederland waar je het volgende cq. vorige kunt zien liggen?

Haaksbergen niet, Eschmarke wel

Als het niet treurig is, dan tragikomisch. In ons streven Twente zo optimaal mogelijk in te richten, heeft Haaksbergen geen station, maar Eschmarke wel. Een bord geeft aan dat er wel tien partners bezig zijn hier een veilige stationsomgeving te maken.

We lachen om het verhaal dat in een dorpje ergens in Italië één keer per jaar een lijnbus stopt. Het kan verder niet uit, maar de vervoerder wil de concessie niet kwijt. Qua zinloosheid is het hier niks beter.

Een medewerkster van NS rolt haar e-bike de trein van 12.22 uur binnen. ,,Met dit weer had ik ook wel kunnen fietsen.â Inderdaad.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: RIKKERT HARINK

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.