Enschede

Bakkerij Savonije zorgt al meer dan 100 jaar voor brood op de plank

In de erfenis van zijn ouders heeft bakker Joost Savonije (52) een poster gevonden uit 1985. Onder de naam âFeest op den Böltâ ging het eeuwfeest destijds groots gevierd worden. Lonneker op zân kop. Want twee belangrijke naast elkaar gelegen ondernemingen bestonden 100 jaar: de bakker en het restaurant.

417370 bakkerij
Ze trokken samen op in de feestelijkheden, ze hadden tenslotte dezelfde oprichter. Maar het verschil in de spelling van hun naam gingen ze bij die gelegenheid niet opheffen. Het restaurant heet Savenije, de bakkerij Savonije. Dus stond de naam ook in twee spelvarianten op die poster. En de linnen tasjes die Joosts vader Jan samen met het restaurant uitgaf had ook twee verschillende spellingen. Er is een schrijffout gemaakt door een ambtenaar, zegt Joost. Dat gebeurde in 1934 toen bakker en restaurant in verschillende handen kwamen. Hij gaat ervan uit dat de naam van de bakkerij juist is gespeld. âAls je het uitspreekt verander je eerder een âoâ in een âeâ dan andersom.â

Bakkersknecht
Zijn overgrootvader Petrus Johannes kwam in 1883 als bakkersknecht van Tubbergen in Lonneker terecht. Twee jaar later begon hij een eigen bakkerij en een hotel-restaurant aan de Dorpsstraat, recht tegenover de kerk. Tussen hotel en bakker zat nog een hoedenwinkel, ook van zijn overgrootvader.

Het eerste wat Joost en zijn vrouw deden toen ze de bakkerij in 1989 van zijn ouders overnamen, was de zaak terugbrengen tot de kern: het bakken en verkopen van brood en banket. Alle andere levensmiddelen gingen eruit. Savonije was altijd ook kruidenier geweest, maar dat aspect liet hij los. Het geld werd verdiend met brood, daar ging het om. In die tijd waren er in Enschede meer dan veertig bakkerijen. De bakkerswereld is veranderd. Er zijn er nog drie over en daar is hij een van. En Savonije zit niet meer alleen in Lonneker. In 1990 namen ze een bakkerij over op Stadsveld en zeven jaar later namen ze bakker de Korenschoof op Deppenbroek over, inclusief hun filiaal aan de Van Heekstraat.

Vloerkleed
De Vlaamse komiek Urbanus schetste ooit het verschil tussen een bakker en een vloerkleed: de bakker moet liederlijk vroeg op, terwijl het tapijt kan blijven liggen. Joost Savonije geeft toe dat er voor hem weinig vrije uren in dag zitten. Om 3 uur âs nachts begint hij. Hij werkt door tot 12.30 uur. Dan een paar uurtjes slaap en vervolgens tot in de avond werken aan de baklijsten voor de volgende dag. Zondag in de vroege ochtend, om een uur of vijf, zes als er niet wordt gebakken doet hij de administratie aan de tafel in de woonkamer. Dan ziet hij de kippen ontwaken, iets waar hij door de week te vroeg voor weg is.

Zelf twijfelde hij geen moment om de zaak van zijn ouders over te nemen. En hij ziet iets vergelijkbaars bij zijn eigen zoon Jesse (21) en dochter Kris (16). Die waren ook al op heel jonge leeftijd in de bakkerij en/of de winkels te vinden. Maar voorlopig kan hij zelf het werk niet missen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.