Enschede

AUDIO Twente Milieu gaat serviceverlening verhogen

Twente Milieu gaat zich bij het inzamelen van huishoudelijk afval meer richten op serviceverlening aan inwoners van Twente. Zo krijgen huishoudens vaker de gelegenheid aan te geven of ze een bepaalde container wel of niet willen.

352490 afval 1
U wilt geen verpakkingencontainer? Prima, dan krijgt u hem niet. Wel een papiercontainer? Uitstekend, ook dat kan. Twente Milieu gaat haar serviceniveau verhogen, zegt Bas Assink van de Twentse afvalinzamelaar. Hij verwijst naar Hengelo, waar inwoners na uitgebreide discussie over omgekeerd inzamelen de gelegenheid kregen de grijze container te behouden. Tegen een hogere vergoeding, dat dan weer wel. "Want het blijft een ongewenste gemaksbak", zegt Assink.

Maar het omgekeerde kan ook. In Hof van Twente hebben inwoners de mogelijkheid de groene container in te leveren. Zij krijgen vervolgens 30 euro korting op het vaste tarief voor de afvalstoffenheffing. "En inzamelen van papier, dat gaat prima met een blauwe container", zegt Assink. "In Hengelo gebeurt dat nu nog niet, maar we kunnen inwoners wel zo'n container geven. En als er mensen zijn die zeggen 'ik breng zelf mijn verpakkingen wel naar het winkelcentrum', dan kunnen ze hun verpakkingencontainer inleveren."

Restafval terugdringenMeer service helpt volgens Assink de hoeveelheid restafval bij huishoudens verder terug te dringen. Verbeterde dienstverlening is er straks ook in Hengelo en Enschede op de afvalbrengpunten. Daar komen na de zomer op proef speciale containers waar mensen spullen in kunnen zetten, waarvan ze vermoeden dat die nog door anderen te gebruiken zijn. Medewerkers van kringloopbedrijf Het Goed halen die spullen dan elke dag op.

"Het levert niet direct een bijdrage aan het verminderen van huishoudelijk restafval, want wat naar het afvalbrengpunt wordt gebracht telt daarbij niet mee, maar het helpt wel grof afval voorkomen", zegt Assink.

Doel onhaalbaarHet doel om in 2030 nog maximaal 50 kilo restafval per inwoner te produceren wordt sowieso lastig te halen, denkt Assink.

Omgekeerd inzamelen is in de ogen van Twente Milieu dan ook onvermijdelijk. "De gemeenten die meedoen aan Afvalloos Twente hebben voor dat eindstation gekozen. Je ziet dat de gemeenten met het minste restafval, de gemeenten zijn met omgekeerd inzamelen."

Met beter scheiden is nog steeds winst is te behalen. "Bij het restafval zit elk jaar per inwoner nog steeds 30 kilo groente-, fruit- en tuinafval. Ja, je kunt het je haast niet voorstellen", zegt Assink. Voor de ouders van jonge kinderen heeft hij een minder leuke boodschap. Er komt voorlopig geen goede oplossing voor de luiers. Afvalverwerker Twence deed onderzoek naar een speciale luierfabriek, maar het in gebruik nemen van een vergelijkbare fabriek bij Nijmegen wordt steeds uitgesteld vanwege technische problemen. Dus Twence begint er voorlopig niet aan, wat betekent dat Twente Milieu de luiers evenmin apart gaat inzamelen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Frans Nikkels

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.