Enschede

AUDIO Modelbaan Zuiderspoor Enschede naar MBS in Boekelo

Museum Buurtspoorweg breidt haar collectie uit. Binnenkort krijgt de modelbaan Zuiderspoor een plek in de loods van het museum in Boekelo.

360137 miniatuurspoor
Modelbaan Zuiderspoor is een historische weergave van de stations Enschede Zuid en Broekheurne, het spoortraject dat van 1903 tot 1970 tussen Enschede-Zuid en de Duitse grens lag. Dit spoor was het Nederlandse deel van het 'kolenspoor' naar Ahaus, een belangrijk deel van de lokale geschiedenis.

Samenwerking
De modelbaan dreigde te verdwijnen, maar krijgt dit jaar nieuw onderdak bij het Museum Buurtspoorweg in Boekelo. Door de samenwerking met Museum Buurtspoorweg kan de modelspoorbaan binnen de gemeente blijven. Tot grote opluchting van eigenaar Albert Platvoet. âElke week werkt een groep vrijwilligers met passie aan deze baan. Ik ben heel blij dat hij in de gemeente blijft, zodat alle vrijwilligers hun passie kunnen blijven uitoefenen."

Kolenloods
Museum Buurtspoorweg is verheugd over de komst van de modelspoorbaan naar Boekelo. Dat sluit aan op de wens van het museum om de huidige kolenloods op te knappen en verder te betrekken bij het museum. Voorzitter Michel Dispa: âDe kolen- en brandstoffenhandel was de kernactiviteit op station Enschede-Zuid en is het centrale thema van modelbaan Zuiderspoor. Met een compleet gerenoveerde kolenloods is de historische cirkel rond en kunnen we onze bezoekers een extra attractie bieden."

Najaarsstoomdag
De verhuizing van modelbaan Zuiderspoor is voor na de zomervakantie gepland. Bezoekers kunnen de modelbaan voor het eerst bewonderen tijdens de najaarsstoomdag op zondag 21 oktober.

1Twente sprak met Michel Dispa van Museum Buurspoortweg. Beluister het interview hieronder.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.