Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Weduwe Willem Wilmink: €˜Ik moest afkicken van hem €™

393373 wobke wilmink

Wobke Wilmink, de weduwe van de Enschedese Willem, had na diens overlijden vijftien jaar nodig om bij te komen. "Hij was een man van wie ik moest afkicken." Dinsdag verschijnt de grote biografie van Willem Wilmink: In de man zit nog een jongen.


Wat gebeurde er nou, Wobke, toen je Willem Wilmink voor het eerst tegenkwam?

"Toen ik hem tegenkwam? De allereerste keer was in Amsterdam bij Piet de Leeuw, een restaurant aan de Noorderstraat waar hij iedere avond zat te eten. Dat wist ik toen nog niet. Ik was goed bevriend met Frank Kramer, de oud-voetballer en commentator. Die at daar ook af en toe. Ik geloof dat Willem er die avond al zat. Frank zei dat hij bij ons aan tafel moest komen zitten. Zo hebben we ons eerste contact gehad. Die man moet helemaal gek van mij geworden zijn. Ik zat bij de Rode Vrouwen, bij de feministes. Moest hij niets van hebben. En ik zat in een heel moeilijke situatie met mijn ex."

Was dat toen al wel je ex?

"Nee, maar wel bijna, hoor. Willem kwam ook uit zo'n situatie. Toen zijn wij naar zijn etage op de Prinsengracht gegaan, diezelfde avond nog. Frank wilde graag een belangrijke voetbalwedstrijd zien, ik weet niet meer welke. Willem zei: 'Kom bij mij kijken. Ik heb net een nieuwe kleurentelevisie gekocht.' Toen interesseerde voetbal me nog geen ene malle moer. Ik kreeg een boek van Willem in mijn handen gedrukt: Voor een naakt iemand. Dat had hij helemaal geschreven op de scheiding met Noor, zijn eerste vrouw. Ik las het en dacht: deze man snapt precies waar ik mee zit. Toen ik die avond thuiskwam, dacht ik: hem wil ik wel eens spreken. Ik vond het zo aantrekkelijk iemand te weten die wist van de problemen waar ik in zat. Gelukkig stonden er maar drie Wilminks in het telefoonboek van Amsterdam, ik kreeg hem al snel aan de lijn. Jouw boek sluit aan bij mijn situatie, zei ik. Leuk, kom maar langs, zei Willem. Ik weet waar je woont, zei ik, maar ik wist helemaal geen huisnummer. Heb ik 'm in een eetcafé in de buurt weer gebeld. Woonde hij drie huizen verder. Ik aanbellen. Het was meteen kaboem raak. Dezelfde avond nog lagen we in bed."

Heb jullie het überhaupt nog over het boek gehad?"Over het boek? Welk boek? Welnee, ha ha ha, dat heeft nog nooit iemand gevraagd. Ik heb het nog wel."

Als er iemand is die weet hoe je café Het Bolwerk in stijl binnenkomt, dan is het Wobke Wilmink (70). Ze staat nog, haar jas half uit. "Een Duvel graag, maar niet uit de koeling. Dat is te koud." De serveerster haalt voor haar een flesje uit de kelder. "Helemaal goed. Het is nog maar 1 uur, maar dit was Willems stamkroeg. Dus. Proost!"

Wobke Wilmink was de laatste 27 jaar van diens leven de vrouw van Willem Wilmink (1936-2003), de dichter uit Enschede die naar Amsterdam trok en naar Enschede terugkeerde. Hij schreef een ongekend groot aantal gedichten en liedteksten, voor televisieprogramma's onder andere. De film van ome Willem, De Stratemakeropzeeshow, Kinderen voor Kinderen.

Bekende liedjes zijn Hilversum 3 bestond nog niet, Frekie, De bom valt nooit. Het onsterfelijke gedicht Ben Ali Libi is van hem. Het scenario voor Het Verhaal van Kees. Te veel om op te noemen, en iedereen kent het. Dinsdag verschijnt de grote biografie van Willem Wilmink, geschreven door Elsbeth Etty. Het boek wordt volgende week zondag gepresenteerd tijdens Lutterzand Literair.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Carlo ter Ellen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.