Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

UT-onderzoeker ontdekt €˜per ongeluk €™ mogelijkheid enorme energiebesparing

396431 onderzoeker

Met een stukje computercode van 10 regels is een enorme energiebesparing te bereiken. Dat is de overtuiging van Gerwin Hoogsteen, onderzoeker aan de Universiteit Twente. Het gaat om de software van koffieautomaten en close-in boilers.

De ontdekking van Gerwin Hoogsteen ging eigenlijk zoals het wel vaker gebeurt in de wetenschap: je bent op zoek naar het één, maar vindt iets anders. De UT-onderzoeker aan de faculteit elektrotechniek, wiskunde en informatica zal misschien niet direct spreken van een ontdekking , die hij samen met student Ties Bolding deed, maar feit is dat hij bij een klein praktisch proefje in het kader van onderzoek naar smart grids, stuitte op wat raadselachtige piekjes in het energieverbruik op zijn afdeling.

Onze vakgroep doet onderzoek naar een slim stroomnetwerk, om in de toekomst vooral energie te verbruiken wanneer dat ook beschikbaar is. En aan de andere kant om te voorkomen dat het netwerk overbelast wordt. We waren aan het onderzoeken hoe je pieken in stroomverbruik zou kunnen afvlakken. Dat deden we gewoon op onze afdeling. Door een koelkast even uit te zetten bijvoorbeeld.

Rare piekjesBij het proefje zag Hoogsteen de rare piekjes in het stroomverbruik. Toen we verder keken beseften we: O ja, dat is gewoon de koffieautomaat die zijn water op temperatuur houdt. En vervolgens: Hé, maar dat is veel meer energie dan ik had verwacht eigenlijk. Dan denk je, waarom doet zo n automaat dit?

Welnu, dat is om het water in de automaat warm te houden. Iedereen wil zo snel mogelijk koffie uit zo n automaat, die daarvoor constant het water op temperatuur houdt , zegt Hoogsteen. Ons idee is: stel nu dat je de automaten s avonds, s nachts en in het weekend uit zou zetten? Want op die tijden vloeit de warmte gewoon weg. Hoeveel besparing zou dat opleveren?

BierviltberekeningEen snelle bierviltberekening leverde de voorlopige conclusie op dat het de energie zou besparen die 30 huishoudens verbruiken. Alleen al voor de koffieautomaten op de UT. Ja, dat is best wel wat. We moeten de feiten nog wel goed checken. Hetzelfde geldt voor de berekening. We willen dit wel goed uitzoeken , zegt Hoogsteen.

Het is volgens hem ook niet nodig het water constant warm te houden. Ik zou zeggen: maak een eco-modus, waarbij het water in het reservoir niet warm gehouden wordt, maar alleen het water wordt verwarmd voor dat ene bakje koffie. Dat betekent dat iemand 10-20 seconden langer moet wachten. Nou, so be it, als dat zoveel energie bespaart bij het inleveren van een klein beetje comfort.

Energie te goedkoopEn het is heel simpel, zegt hij. Het zijn 10 regels code ongeveer. Maar je moet er wel even bij stilstaan. En dat laatste gebeurt niet. Niet bij de ontwikkelaars van de koffieautomaten en niet bij de kopers ervan Energie is voor bedrijven ook veel te goedkoop , zegt Hoogsteen. Het energieverbruik is dan vaak niet interessant. En mensen die automaten ontwikkelen hebben als doel het comfort naar ons toe te verhogen. En hoe doe je dat? Door het warme water warm te houden.

De 10 regels code kunnen echter een significante impact hebben op het energieverbruik , zegt de UT-onderzoeker. Tel alle koffieautomaten en close-in boilers in heel Nederland maar. Of in Europa. In de discussie rondom het klimaat zit het soms in heel kleine dingen, waar heel veel winst te behalen valt. Het mooie zou zijn wanneer een fabrikant dit in de toekomst gewoon meeneemt en een timer op zijn apparaat zet.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.