Hengelo
Politiek

Hengeloër die nog reclamedrukwerk wil ontvangen, moet JA/JA-sticker plakken

In navolging van andere Nederlandse gemeenten gaat ook Hengelo de strijd aan met ongeadresseerd drukwerk. Vanaf nu moeten mensen die nog reclamefolders willen ontvangen dit met een JA/JA-sticker kenbaar maken. Hengelo wil hiermee de papierverspilling tegen gaan. Mochten verenigingen als gevolg hiervan minder inkomsten krijgen uit hun papierinzameling, dan compenseert de gemeente dit verlies.

Jaja sticker
Vanaf nu moeten mensen die nog reclamefolders willen ontvangen dit met een JA/JA-sticker kenbaar maken. © 1Twente

Nieuwe sticker gaat stap verder

In Hengelo bestaan al langer brievenbusstickers, waarmee bewoners kunnen aangeven dat ze geen reclamefolders en/of huis-aan-huisbladen in hun bus willen hebben. Als er geen sticker is geplakt, mag de bezorger er zowel folders als huis-aan-huisbladen in stoppen. De nieuwe sticker gaat een stap verder: deze geeft aan dat als inwoners ongeadresseerd reclamedrukwerk willen ontvangen, ze daar expliciet om moeten vragen. Wanneer er geen sticker is, mag de bezorger geen ongeadresseerd drukwerk in de bus stoppen. Voor huis-aan-huisbladen blijven de bestaande regels gelden. Die bladen kunnen alleen met een NEE/NEE-sticker worden geweerd.

icon_main_quote_red_glyph

“Het is natuurlijk nog niet gezegd dát de opbrengst inderdaad lager ligt. Dit gaan we volgend jaar scherp monitoren.”

Woordvoerder gemeente Hengelo

Voorlopig besluit

Het college van B en W heeft een voorlopig besluit genomen om de JA/JA-sticker beschikbaar te stellen in Hengelo. Dit moet dan worden verwerkt in de Afvalstoffenverordening 2022. Hengeloërs kunnen van 20 oktober tot en met 30 november zienswijzen indienen op dit besluit. Hoe dat moet, staat op www.hengelo.nl/terinzage. Naar verwachting neemt de gemeenteraad in de eerste vergadering van 2022 een definitief besluit.

Verenigingen gecomponseerd

De mogelijke gevolgen van de invoering van de JA/JA-sticker voor verenigingen die oud papier inzamelen is voor de gemeente een belangrijk aandachtspunt. Mochten de papierinkomsten als gevolg van het nieuwe systeem terug blijken te lopen, dan ontvangen de verenigingen daarvoor in 2022 compensatie van de gemeente. Een woordvoerder laat weten dat die compensatie een plek krijgt op de afvalbegroting: “Maar het is natuurlijk nog niet gezegd dát de opbrengst inderdaad lager ligt. Dit gaan we volgend jaar scherp monitoren.”


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.