Enschede

Eikenprocessierups in Enschede op z’n retour: overlast geminimaliseerd

De eikenprocessierups veroorzaakte in de lente en zomer veel minder klachten dan de voorgaande twee jaar. Er kwamen dit jaar maar 228 vragen en meldingen over de rupsen bij de gemeente binnen. Hoe anders was dat in 2019 en 2020. In 2019 was de processierups aanleiding voor 4628 Enschedeërs om zich bij de gemeente te melden. Een jaar later na intensieve bestrijding waren dat er nog steeds 1990. Bestrijding met bacteriën en aaltjes blijft echter nodig.

Eikenprocessierups foto Henk ten Harkel
De eikenprocessierups houdt huis in de eiken langs de Broekheurnerrondweg. © Henk ten Harkel

Volgens de gemeente is de strijd tegen de rups nog niet gestreden. Vooral in gebieden met een dichte bebouwing kan de processierups zijn gang gaan, omdat er te weinig natuurlijke vijanden zijn. Daarom blijft bestrijding met bacteriën en aaltjes nodig.

Kou en regen

De drastische vermindering van de overlast is niet alleen te danken aan de biologische bestrijdingsmiddelen die waar mogelijke op de ruim 23.000 eiken van Enschede werden gespoten. Ook de kou en de regen in het voorjaar deed de rupsen de das om. Volgens wethouder Jurgen van Houdt zal de bestrijding van de rups op de lange termijn bestaan in het herstellen van het natuurlijk evenwicht door meer biodiversiteit.

Elk jaar beter

Tot die tijd blijft het zaak de jeukrupsen met biologische middelen te bestrijden. De verwachting is dat de bestrijding elk jaar beter gaat. Op de plekken waar in 2020 en 2021 veel overlast was, wordt gekeken naar mogelijkheden om volgend jaar vroegtijdig in te grijpen. In de begroting is ruimte vrijgemaakt om de komende jaren de bestrijding voort te zetten.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.