Enschede

Na tussenjaar door corona gaan de parkeertarieven in Enschede weer omhoog

De parkeertarieven in Enschede worden in 2022 'gewoon' weer verhoogd. De jaarlijkse verhoging van 10 cent per uur was - vanwege de coronacrisis - eenmalig uitgesteld, maar wordt nu weer ingevoerd.

Van Heekgarage gemeente Enschede
© Gemeente Enschede

Dat betekent dat automobilisten vanaf komend jaar 3,20 euro per uur moeten betalen om hun voertuig aan straat te parkeren. In de gemeentelijke parkeergarages ligt het tarief 10 cent per uur lager.

Afbetalen Van Heekgarage

De jaarlijkse verhoging is mede ingevoerd om de hoge kosten van de bouw van de Van Heekgarage (2003) te betalen. Na een moeilijke start werd er in 2018 voor het eerst 'winst' gemaakt op de garage. De jaarlijkse verhoging van de tarieven is deze coalitietermijn echter gehandhaafd, omdat een deel van de opbrengst in het verbeteren van de infrastructuur kan worden gestoken.

Gemiste inkomsten

Alleen in 2021 is er geen verhoging van de parkeertarieven ingevoerd. Dat heeft alles te maken met het coronajaar. Ter compensatie voor het winkelend publiek en de binnenstadondernemers, is vorig jaar besloten om eenmalig van de verhoging af te zien. De parkeergarages zijn in 2020 en 2021 vanwege de coronamaatregelen toch al minder gebruikt dan gewoonlijk. Vorig jaar liep de gemeente 3,5 miljoen euro aan inkomsten mis en dit jaar is dat 3,9 miljoen euro. De inkomstenderving wordt grotendeels gecompenseerd door het Rijk.

Jaarkaarten ook duurder

Nu de tarieven worden verhoogd, gaat het tarief van straatparkeren in de binnenstad naar 3,20 euro per uur. In de gemeentelijke parkeergarages is het tarief 3,10 euro per uur.

Jaarkaarten en andere abonnementen worden evenredig met de stijging van de tarieven verhoogd. De maximumtarieven in de parkeergarages Mooienhof en Hermandad blijft echter wel gehandhaafd op 7,50 euro per dag.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.