Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Twente

Inloopdag voor Afghanistanveteranen: ‘Het doet wel wat met je, als militair en als mens’

Drie Enschedese oud-militairen die dienden in Afghanistan organiseren een inloopdag voor collega-veteranen uit de regio. Aanleiding is het einde van de Nederlandse en internationale missie in dat land en de razendsnelle omwenteling die daarop volgde.

“Dan zie je dat alles binnen een paar dagen wordt afgebroken; dat doet wel wat met je.” In 1Twente Vandaag gebruiken zowel John de Jong als Gijs ter Horst, twee van de drie organisatoren van de inloopdag, vrijwel identieke woorden om te beschrijven hoe zij de afgelopen dagen naar het nieuws hebben gekeken. Enigszins zakelijk, militair onderkoeld. Maar wie goed kijkt, leest in hun ogen wat ze werkelijk beteken.

‘Je moet het geroken hebben’

Het is tekenend voor de manier waarop vrijwel alle veteranen er met buitenstaanders - mensen die er niet bij zijn geweest - over communiceren. Of dat nou het thuisfront of een interviewer is. Veteranen praten wel, maar alleen als je ze bij elkaar zet, stelt De jong. “Je moet het geroken en geproefd hebben. En als je dingen met elkaar beleefd, onder zware omstandigheden, dan schept dat een band.”

J Ohn de Jong Ernst Bergboer
John de Jong: 'Dat doet wat met je, als militair en als mens'
Beeld: Ernst Bergboer

Belangrijkste reden voor die inloopdag voor veteranen is dan ook die behoefte aan praten over wat er in de afgelopen weken is gebeurd. Of niet is gebeurd.

Ongenoegen over Tweede Kamer

Ter Horst ervaart groot ongenoegen als hij naar de Tweede Kamer kijkt. “Daar gebeurt gewoon helemaal niets. Ze hebben er 53 meegenomen en de rest achtergelaten. De Amerikanen, Britten en Fransen waren allang bezig om Afghanen daar weg te halen.”

“Toen we ze nodig hadden waren ze er ook; nu moeten wij er ook voor hen zijn”

Vier- tot vijfhonderd Tukkers

Tijdens de inloopdag is er ook informatie te halen voor veteranen die hulp nodig hebben. De Jong: “Er zijn er genoeg die vreselijke dingen hebben meegemaakt. Wij willen hen helpen de weg te vinden, als dat nodig is.” Exacte cijfers zijn er niet, maar de ex-militair schat dat er zo’n vier- tot vijfhonderd Twentse Afghanistan-veteranen rondlopen. “Die willen we op een laagdrempelige manier bij elkaar brengen.”

Gijs ter Horst Ernst Bergboer
Gijs ter Horst, organiseert met John de Jong en Joop de Lange een inloopdag voor Afghanistanveteranen
Beeld: Ernst Bergboer

De inloopdag voor Afghanistanveteranen vindt plaats op 15 oktober tussen zeven en negen uur ’s avonds. Locatie is het onderkomen van de Foxtrot Compagnie, een eenheid die deel uitmaakt van het Korps Nationale Reserve, op de voormalige militaire vliegbasis Twente. Aanmelden kan ook van tevoren via [email protected].

Alle Twentse Afghanistanveteranen zijn welkom. Zij moeten zich aan de poort wel kunnen legitimeren.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.