Hengelo
Cultuur
Video
Radio

Kunstenaar Nicole Schyns uit Hengelo maakt verf van zand en stenen

Verf van Hengelose bodem. Letterlijk. Voor kunstenaar Nicole Schyns is dit de normaalste zaak van de wereld. Van allerlei gesteenten en zand maakt de Hengelose haar verf helemaal zelf. Haar expositie Pigmenten van Hengelo is vanaf november te zien in de Vrijhof op de UT.

Vliegende Stoel

De expositie was eerder al te zien in de Vliegende Stoel in Hengelo. Een toepasselijker naam voor de expositie is er niet: “Het zijn letterlijk de pigmenten van Hengelo. Ik zoek allerlei materialen en dan ga ik met mijn vijzel en zeef aan de slag”, zegt Schyns (spreek uit als 'Sjiens'). Naast schilderijen maakt de kunstenaar ook collages van gedroogde bloemen en planten.

Duurzaamheid

Het maken van verf is een heel karwei, een tubetje acrylverf kopen is veel makkelijker. “Het begon met een zoektocht naar meer duurzaamheid in mijn leven. Ik heb toen het boek Zero Waste Project van Nicky en Jessie Kroon gelezen over plasticvrij leven. Na het lezen van het boek kon ik niet teruggaan naar de plastic verftubetjes.”

icon_main_quote_red_glyph

“Het zijn letterlijk de pigmenten van Hengelo. Ik zoek allerlei materialen en dan ga ik met mijn vijzel en zeef aan de slag”

Nicole Schyns, duurzame kunstenaar uit Hengelo

Zelf verf maken

Nu maakt de Hengelose haar verf dus zelf. “Er is zoveel moois te vinden in natuurlijke materialen. Alleen zijn de stenen in Hengelo vaak afkomstig van bouwafval en vaak erg hard”, zegt de kunstenaar. Volgens Schyns zijn er steensoorten die makkelijker te vermalen zijn. “In Duitsland bij de Oostzeekust vond ik hele zachte rotsen. Daarmee ging het een stuk gemakkelijker.”

Pigmenten van Hengelo is van 20 november tot 20 december te zien bij De Vrijhof op de Universiteit Twente.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.