Twente
Hengelo

'Met betere sociaal werkers had toeslagenaffaire eerder aan het licht kunnen komen'

Volgens Johan Bijlstra en Drees Kroes is er te weinig aandacht onder sociaal werkers voor de brede maatschappelijke problemen. Over dit onderwerp hebben de twee Hengeloërs een symposium op touw gezet, dat komende donderdag wordt gehouden in het ROC van Twente. "Opbouwwerkers hebben veel aandacht voor individuele problemen, maar zien vaak niet dat er een maatschappelijke oorzaak is."

Toeslagenaffaire

Johan Bijlstra noemt de toeslagenaffaire als schrijnendste voorbeeld: "Uiteindelijk werd deze affaire door Tweede Kamerleden Pieter Omtzigt en Renske Leijten aan het licht gebracht, maar eigenlijk hadden de problemen van deze duizenden slachtoffers opgemerkt moeten worden door opbouwwerkers. Zíj komen bij de mensen thuis. Maar als zij de verhalen niet oppikken en merken dat er sprake is van een trend, gebeurt er niets. Daar moet verandering in komen, vinden wij."

icon_main_quote_red_glyph

"Opbouwwerkers hebben veel aandacht voor individuele problemen, maar zien vaak niet dat er een maatschappelijke oorzaak is."

Johan Bijlstra

Symposium

Donderdag 7 oktober wordt er in ROC van Twente-locatie De Gieterij in Hengelo een symposium gehouden met een titel ‘Sociaal activistisch werk in de wijk’. Volgens de uitnodiging moeten sociaal werkers ‘strategisch vaardig zijn’. Ze moeten maatschappelijke problemen tijdig kunnen signaleren, deze op de politieke agenda weten te krijgen en tegelijkertijd de individuele problematiek niet vergeten.

icon_main_info_white_glyph

Betrokken partijen

Het symposium komt tot stand dankzij de inzet van: ROC van Twente, Saxion, Movisie, Wijkracht Hengelo, Beroepsorganisatie Professionals in Sociaal werk (BPSW), gemeente Hengelo en de Stichting Sociale Ontwikkeling (SSO). ROC van Twente-directeur Margo Koopman is de dagvoorzitter en wethouder Bas van Wakeren verzorgt de opening. Sprekers zijn Mariël van Pelt (Movisie), Cevdet Örnek (directeur Wijkracht), Judith Metz (lector Social Work Saxion Hogeschool) en Willem Jan Bruins (Beroepsorganisatie Professionals in Sociaal Werk).

Johan Bijlstra Ernst Bergboer
Johan Bijlstra © Ernst Bergboer

Tweede Kamer

Drees Kroes merkt op dat er in de Miljoenennota wél honderden miljoenen euro's worden vrijgemaakt voor de politie, zodat onveiligheid aangepakt kan worden, maar er moet ook veel geld naar het voorkómen van onveilige situaties: "Wij willen dat er meer wordt ingezet op preventie in plaats van alleen op repressie." En dat begint met beter opgeleide mensen, leggen ze uit: "We pleiten voor betere scholing, maar daar is natuurlijk weer geld voor nodig, dus we richten onze pijlen ook op Den Haag. We hebben contacten met Tweede Kamerleden, die we de komende tijd zeker zullen gebruiken."

Aanmelden voor het symposium kan door een mail te sturen naar: 7-okt-21@sso-twente.nl


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.