Enschede

Onno van Veldhuizen maakte van Enschede de meest Duitse stad van Nederland

‘‘Enschede en Twente zijn van plaats veranderd. Niet meer achterin in Nederland. Geen eindpunt van welke trein dan ook, maar midden in Europa. De poort van Oost naar West en West naar Oost.’ Die woorden sprak inmiddels de voormalig burgemeester Onno van Veldhuizen op zijn afscheid in het Wilminktheater. Centraal thema in alle toespraken was zijn nooit aflatende inzet om de grens weg te gummen en de relatie met Duitsland te verstevigen.

Afscheid Onno van Veldhuizen
Onno van Veldhuizen wordt benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. © Snijdersfotografen

Ereburger

Of zoals loco-burgemeester Niels van den Berg, die vrijdagavond de burgemeestersketting kreeg ongehangen, zei: “Enschede verplaatsen op de Europese kaart was je missie. Niet langer aan de rand van Nederland maar midden in Europa. We hebben immers meer oosterburen dan westerburen. Je wilde bouwen aan een klein Europa, waarbij de grens niet langer als belemmering wordt gezien, maar als een kans om samen te werken en van elkaar te leren.”

Aan het eind van zijn toespraak benoemde hij de scheidend burgemeester tot ereburger van Enschede.

Afscheid Onno van Veldhuizen
Burgemeester Onno van Veldhuizen krijgt de oorkonde uit handen van loco-burgemeester Niels van den Berg waarop staat dat hij ereburger van zijn stad is geworden. © Snijdersfotografen

Lintje

Een paar honderd bestuurders, burgers en buitenlui verzamelden zich vrijdagavond in de grote zaal van het Wilminktheater. Onder hen Commissaris van de Koning Andries Heidema, oud-burgemeester en ereburger Peter den Oudsten, oud-waarnemend burgemeester Henk Jan Meijer, oberbürgermeister Marcus Lewe van Münster, bestuurders uit heel Twente en Duitsland.

Commissaris van de Koning Andries Heidema maakte bekend dat het de koning had behaagd Van Veldhuizen te benoemen tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.

Rechter

Donderdagnacht precies om 0.00 uur hield het burgemeesterschap van Enschede voor Onno van Veldhuizen op en treedt hij als rechter toe tot Nederlands hoogste rechtscollege de Raad van State. “Het instituut burgemeester zal ik niet gaan missen. Het is mooi geweest, macht moet wisselen, een ander mag op kop en in de wind. Maar jullie, al die heel verschillende mensen die hun leven samen proberen te leven, zal ik heel erg missen.”

Duitse buren

Zijn persoonlijke inzet voor de Euregio oogstte bewondering. “Onno wat was je hartstochtelijk en ambitieus bezig met jouw opdrachten die je vanuit de gemeenteraad meekreeg. Dat de samenwerking met de Duitse buren, zo hardgrondig bepleit in de profielschets waar je op solliciteerde, voor jou veel meer dan een plichtpleging was, hebben we zo vaak mogen constateren”, zei vice-voorzitter Ben Sanders van de gemeenteraad.

Ook burgemeester Sander Schelberg van Hengelo had het er over. “Enschede is grensoverschrijdend verschoven richting het oosten. Ja, zelfs zoveel dat er geen houden meer aan is. Enschede is die meest Duitse stad van het land. Daar ligt ons grootste belang, onze grootste kans, unsere besten Nachbarn.”

Schatplichtig

Sanders en Wim Boomkamp van het Twente Board memoreerden de resultaten die zijn geboekt onder leiding van Van Veldhuizen. Boomkamp vertelde dat de burgemeester constant hamerde op de economische samenwerking tussen de regio Twente en Nordrhein-Westfalen en in het bijzonder het Regierungsbezirk Munster. “Dat leidde zeer recent tot een intentieovereenkomst met de Industrie und Handelskammer Nordrhein Westfalen. Je laat iets achter, ook in de bestuurlijke relaties die ons schatplichtig maakt.

Partnerschap

Er werd ook gewezen op het realiseren van de Partnerschap tussen Enschede en Münster. En niet te vergeten: de goede relatie van Van Veldhuizen met de Duitse bestuurders die de weg vrijmaakte om Nederlanders die leden aan covid te behandelen in ziekenhuizen in Duitsland. En een ander wees er vol trots op dat tussen Twente en Nordrhein Westfalen de grenzen gedurende de hele coronacrisis gewoon openbleven.

Groot hart voor de stad

Maar er was meer. Raadsnestor Sanders omschreef het zo: “Je bent een echte burgemeester. Met je lengte, met je eruditie, met je welbespraaktheid, met je luisterend oor met je vaderlijke begrip, maar ook met je warmte.” En Niels van den Berg: “Een groot hart voor de stad. Niet alleen voor de inhoudelijke, strategische dossiers maar ook als burgervader, voor de mensen in de stad.”


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.