Twente

Hengelose kiosk weg; nieuwe plek voor muurgedichten gezocht

Voormalig stadsdichter Marijke Agterbosch zoekt een nieuwe plek voor haar muurgedichtenproject 'Sta even Stil'. De gedichten zijn nu te zien op de wand van de kiosk aan de Enschedesestraat, met iedere drie maanden werk van een Hengelose dichter. Als het aan de gemeente Hengelo ligt, dan gaat het gebouwtje weg en daarmee dreigt ook het kunstproject te verdwijnen.

'Het kan heel snel gaan'

De gedichten op ‘De Muur’ dienden voor opvrolijking van het gebouw en de Enschedesestraat. Iedere drie maanden is er een nieuwe Hengelose dichter aan de beurt om zijn of haar gedicht te tonen in de binnenstad. Op dit moment hangt het gedicht van Pier van Dijk op de kiosk. Agterbosch: “Ik vind het erg spijtig dat de kiosk weggaat, want nu gaan de gedichten ook weg. Er zouden nog twee gedichten op komen, maar dat gaat waarschijnlijk niet meer gebeuren. Het kan heel snel gaan.”

Mogelijke nieuwe plek

Agterbosch, die subsidie krijgt voor het project, heeft al nagedacht over een andere plek. Ze vertelt: “Vlakbij de kiosk staat een mooie, grote boom. De ruimte eromheen is erg kaal en het lijkt mij mooi als dit de nieuwe plek wordt voor de gedichten. Hier ga ik mij hard voor maken, net zoals ik dat voor de kiosk heb gedaan.” Of de gemeente hieraan wil meewerken is nog onduidelijk.

Overeenstemming

Het college van B en W wilde de kiosk in de Enschedesestraat al eerder overnemen en weghalen. Dit is al geprobeerd tijdens de herinrichting van het gebied, maar toen kon geen overeenstemming worden bereikt met eigenaar George ten Brummelhuis, ook eigenaar van café De Appel. Dat is nu wel gelukt. De gemeenteraad moet nog een oordeel geven over het voorstel van het college om de kiosk aan te kopen.

icon_main_info_white_glyph

Pier van Dijk

Het project 'Sta even Stil' toont sinds juni 2020 gedichten van dichters op automatiek 'De Muur'. Op dit moment is er een gedicht te zien van Pier van Dijk. Naast beeldend kunstenaar is Van Dijk actief op het gebied van taal. Hij heeft vijf bundels op zijn naam staan, publiceert regelmatig in verschillende literaire tijdschriften en is nog steeds betrokken bij landelijke literaire initiatieven. De vijf voorgaande dichters waren Hettie Franken, Wynand Buursink, Isis Zengerink, Lowie Gilissen en Brecht Reintsema.

Muurgedichtenproject kiosk sta even stil
Het project 'Sta even Stil' toont sinds juni 2020 gedichten van Hengelose dichters op automatiek 'De Muur'. © 1Twente

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.