Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Twentse politici geweigerd bij informatiesessies: 'Ik word hier politiek kaltgestellt'

Bij politieke bijeenkomsten in Enschede en Zenderen zijn woensdag politici geweigerd, omdat zij geen QR-code via de CoronaCheck-app konden overleggen. Dat leidt tot vragen over hoe zij hun taak als volksvertegenwoordiger kunnen blijven uitvoeren. Meerdere partijen maken zich bovendien zorgen over dreigende 'polarisatie' als gevolg van de toegangsbewijzen.

Met de QR-app, ook wel het coronapaspoort genoemd, moet worden aangetoond dat je gevaccineerd, hersteld of getest bent. Twee leden van de Provinciale Staten zijn woensdagochtend in Zenderen geweigerd omdat zij zo'n bewijs niet hadden. De bijeenkomst over een rondweg had plaats in een horecazaak, maar dat was niet verteld. In de Grolsch Veste zijn om dezelfde reden mensen geweigerd bij een politiek congres over de Regionale Energiestrategie. Een van hen is raadslid Patricia Pol (Forum voor Rechts) uit Almelo.

Aan de deur geweigerd

Begin september, in de eerste uitnodiging voor de bijeenkomst in de Grolsch Veste, is vermeld dat het zou gaan om 'testen voor toegang'. Vervolgens is er in reminders en aanmeldformulieren niet meer naar verwezen. "Ik heb het niet gelezen", zegt Patricia Pol. "Maar ik vind het ook niet zo relevant. Als ik het wel had gelezen had ik dit van tevoren aan de kaak kunnen stellen."

“Je zou als politieke partij geen enkele ruimte tot je beschikking kunnen krijgen om gelijkgestemden te ontmoeten als je hier moeite mee hebt”

Ze is woedend dat ze het congres, waar de Twentse energieplannen zijn besproken, niet kon bijwonen. "Ik ben een politicus, dus hoort het bij mijn volksvertegenwoordigende taak om deze informatie tot mij te nemen. Ik heb hier de hele dag voor vrij genomen, maar vervolgens wordt je de toegang ontnomen." Ze had zich weliswaar kunnen laten testen. "Maar dat wil ik uit principe niet. En ik vind niet dat mijn medische status ertoe zou moeten doen. Ik ben hier politiek kaltgestellt."

Hoe houd je een politieke bijeenkomst?

De organisator - Regio Twente - zegt dat er geen andere keuze was dan testen voor toegang. "Dit was echter niet een politiek evenement, maar een bijeenkomst waar bestuurders en volksvertegenwoordigers ook zijn uitgenodigd", aldus woordvoerster Maartje Ahne. Er waren ook inhoudelijk betrokkenen van gemeenten, waterschap en provincie aanwezig en diverse belangenorganisaties. Deze vond plaats in een openbaar gebouw. Daarmee waren we verplicht om ons te houden aan de landelijke voorschriften van 25 september."

“Ik was in de veronderstelling dat politieke bijeenkomsten uitgezonderd zijn van deze maatregel”

Degene die geen QR-code bij zich hadden of op andere wijze konden aantonen dat zij gevaccineerd of getest zijn, is aangeboden om de sessie online te volgen. Patricia Pol, in het dagelijks leven werkzaam als juriste, laat het er in ieder geval niet bij zitten. "Ik was in de veronderstelling dat politieke bijeenkomsten uitgezonderd zijn van deze maatregel", zegt ze. "Ik ga me hierin verdiepen."

Pol overweegt zelfs aangifte te doen van discriminatie. Ze maakt zich zorgen over de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. "Je zou als politieke partij geen enkele ruimte tot je beschikking kunnen krijgen om gelijkgestemden te ontmoeten als je hier (het QR-toegangsbeleid, red.) moeite mee hebt. Moet je dan straks met elkaar buiten in de sneeuw gaan staan?"

icon_main_info_white_glyph

SGP wil duidelijkheid voor politici

De Tweede Kamerfractie van de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) heeft spoedvragen gesteld naar aanleiding van de intrede van het digitale coronapaspoort. Onder meer wil de SGP dat er een uitzonderingspositie komt voor politici tijdens het uitoefenen van hun rol als volksvertegenwoordiger. Maar ook zou er volgens de partij geen coronapas moeten worden gevraagd bij buurthuizen en andere inloopvoorzieningen. Eerder dwong de SGP via een amendement af dat in een stadhuis (dus ook bij een gemeenteraadsvergadering) geen toegang via een coronapas mag worden gevraagd.

Excuses van provinciebestuur

In Zenderen werden Stijn Hesselink (OCL) uit Albergen en Jan Jonker (SGP) uit Vriezenveen geweigerd bij een informatiesessie voor Statenleden over een rondweg. Het was vooraf niet duidelijk dat de bijeenkomst in een horecagelegenheid was, waar dus een toegangsbewijs geldt.

De Statenleden waren zelf al binnen. "Toen vroegen ze opeens om onze QR-code. Die heb ik niet, uiteindelijk werden we dus weggestuurd", zegt Stijn Hesselink tegen Rtv Oost. "Het is absurd dat we vanwege een QR-code ons werk niet kunnen doen."

“Staat u dan ook toe dat er gelegenheden ontstaan waar ongevaccineerden toch toegang hebben tot horeca, evenementen en culturele gelegenheden?”

Commissaris van de Koning Andries Heidema heeft de twee Statenleden inmiddels al zijn excuses aangeboden. De provincie Overijssel stelt zich namelijk op het standpunt dat eigen activiteiten altijd toegankelijk moeten zijn, dus met anderhalve meter afstand of (deels) digitaal. Bijeenkomsten in het provinciehuis zijn altijd toegestaan zonder coronapas. "Door een menselijke fout is afgeweken van dit beleid", heeft Heidema aan Rtv Oost laten weten.

Parallelle samenleving

In de Enschedese politiek maken enkele fracties zich zorgen over de coronapaspoorten. In een e-mail aan het college van B&W heeft raadslid Erwin Versteeg (Groep Versteeg) zijn afschuw uitgesproken over het weigeren van politici bij politieke bijeenkomsten. Dat is volgens Versteeg 'los van onze mening over de Coronapas en/of testmaatschappij werkelijk een grove inperking van de democratie'.

Dartbord
Lees ook
Einde van een kroegsport? Twentse dartcompetitie ligt stil zolang er een QR-bewijs nodig is

Onlangs vroeg Versteeg het college in schriftelijke vragen om in Enschede niet te handhaven op de QR-toegangsbewijzen of op zijn minst slechts bij excessen. Het raadslid vreest dat de coronapas een 'parallelle samenleving' bevordert. "Staat u dan ook toe dat er gelegenheden ontstaan waar ongevaccineerden toch toegang hebben tot horeca, evenementen en culturele gelegenheden?" De vragen zijn nog niet beantwoord.

'Ophef en polarisatie'

Woensdag zijn daar nieuwe schriftelijke vragen bijgekomen van de fractie van Democratisch Platform Enschede (DPE). De partij vindt de intrede van het QR-toegangsbewijs in het sociale leven 'zeer beangstigend en hekelt de weg van de geleidelijkheid'. De opgelegde maatregelen leiden volgens DPE tot 'ophef en polarisatie als gevaccineerden en ongevaccineerden tegen elkaar worden uitgespeeld'.

In zeven vragen daagt DPE het college uit om in het licht van die zorgen de handhaving van het 'QR-beleid' te verdedigen. Ook wil de fractie weten hoe het college blijft opkomen voor het bestaansrecht van inwoners mocht het beleid worden uitgerold naar scholen, werkgevers of andere voorzieningen.

Nelleke Nijboer Ernst Bergboer
Lees ook
Vredestoespraak aan banden: ‘Ik voelde me beperkt in mijn vrijheid om te spreken’
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.