Twente
Enschede

Allerlei activiteiten door de hele grensregio: Die Tolle Woche is in volle gang

Die Tolle Woche begon afgelopen zaterdag in Enschede. Negen dagen lang kun je allerlei Duitse en Nederlandse activiteiten vinden in en rondom Enschede die de banden tussen in de grensregio laten zien. De samenhorigheid wordt ook donderdag op de Grenslandconferentie een belangrijk punt. Als klap op de vuurpijl klinkt zondag het startschot voor de Sparkasse Münsterland Giro, het belangrijkste wielerevenement van Nordrhein-Westfalen op de Oude Markt.

In de zogeheten Tolle Woche worden allerlei grensoverschrijdende activiteiten met elkaar besproken. “We bieden een programma waarbij Nederlanders en Duitsers elkaar ontmoeten”, aldus organisator René Bogaarts van de gemeente Enschede.

Die Tolle Woche begon met een goed bezocht openingsconcert van de Grenslandkapelle uit Bad Bentheim op de Oude Markt.

Daarop volgde de Ronde van Enschede op het terrein van de Universiteit Twente. Ook een fietstocht door het Münsterland en Twente stond het afgelopen weekeinde op het programma.

Veel activiteiten

De komende dagen staan onder andere een songwritingcamp met Hendrik Jan Bökkers, een online pubquiz, het jeugdevent Feierzeit! met de expositie Huisjes op het programma.

Een van de hoogtepunten speelt zich zondag af op de Oude Markt waar profwielrenners beginnen aan hun Sparkasse Münsterland Giro. Het is de eerste keer dat deze belangrijke wielerkoers in Enschede begint.

Om de start vanaf de Oude Markt mogelijk te maken, zijn er enkele voorzorgsmaatregelen genomen. Er zijn start- en toeschouwersvakken en er is een coronacheck van toeschouwers.

Grenslandconferentie

Een ander hoogtepunt van de week is de Grenslandconferentie, waar de grenslandagenda tussen Nederland en Nordrhein-Westfalen (NRW) wordt besproken die als fundament voor de samenwerking dient.

De Grenslandconferentie borduurt voort op de ondertekening van het partnerschap tussen Münster en Enschede vorige week. De conferentie die donderdag plaats heeft in het Wilminktheater krijgt veel aandacht.

Staatssecretaris Raymond Knops, burgemeester Onno van Veldhuizen, Euregiovoorzitter Rob Welten, commissaris van de koning Andries Heidema, maar ook minister van NRW Stephan Holthoff-Pförtner spreken over nieuwe ontwikkelingen van de samenwerking. Er worden 240 tot 270 mensen verwacht.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.