Enschede
Sport

Einde van een kroegsport? Twentse dartcompetitie ligt stil zolang er een QR-bewijs nodig is

Al 19 maanden ligt de dartcompetitie in Twente stil door de coronaregels. Aankomende maandag zou de competitie weer mogen beginnen. In Twente niet. Het toegangsbewijs gooit roet in het eten. "Wij vinden dat iedereen mee moet kunnen doen", aldus voorzitter Ingko Mulders van de Dartvereniging Oost-Nederland (DVO).

De dartsport wordt vooral in cafés en (sport)kantines beoefend. Maar om horecagelegenheden binnen te mogen, moet sinds 25 september een vaccinatie-, test- of herstelbewijs worden overlegd via een QR-code in de CoronaCheck-app. En daar willen veel darters in deze regio niet aan. "Direct nadat de maatregel werd aangekondigd kregen we veel vragen en reacties", vertelt Mulders. De DVO, organisator van de competitie in Twente en een deel van de Achterhoek, stond in dubio.

Tientallen teams twijfelen

Want stel, de competitie zou weer van start gaan, dan zouden veel darters niet mogen meedoen. "We hebben veel berichten van teams met spelers die niet zijn gevaccineerd en niet willen testen. Vooropgesteld: dat is hun goed recht. Maar dat zou betekenen dat we van de 320 teams die zijn ingeschreven er vele tientallen kwijtraken. Dat betekent ook wat voor de competitie."

icon_main_quote_red_glyph

Er zijn darters die al 25 jaar lid zijn van de vereniging. Moeten wij die nu gaan zeggen dat ze niet meer welkom zijn?

Ingko Mulders, Dartvereniging Oost-Nederland

De verantwoordelijkheid bij de dartteams of de cafés leggen, is ook geen optie denkt Mulders. "We hebben ook reacties gekregen van teams die niet willen gooien in een café waar niet op de QR-code wordt gecontroleerd. Wij als dartbond moeten de regels volgen. Dat houdt in dat wanneer er op een locatie niet wordt gecontroleerd, het uitspelende team de wedstrijd kan claimen. Na drie keer word je uit de competitie gegooid."

Lees verder onder de afbeelding

Dartbord

'We zijn er voor alle 2100 leden'

Het bestuur van de DVO wil voorkomen dat er aan de dartbaan of bij de ingang van cafés en kantines discussies ontstaan. "Bovendien vinden wij dat iedereen moet kunnen darten in competitieverband. Er zijn darters die al 25 jaar lid zijn van de vereniging. Moeten wij die nu gaan zeggen dat ze niet meer welkom zijn? We zijn er voor alle 2100 leden."

icon_main_info_white_glyph

Anderhalve meter afstand kan niet

De dartcompetities hebben sinds de lockdown in maart 2020 stil gelegen. Ten eerste, omdat de horecagelegenheden lange tijd gesloten moesten blijven. Buiten de horecasluiting is het onmogelijk om in kleine cafés met anderhalve meter afstand te houden. Een dartteam bestaat, los van de wissels, uit vier spelers. Een dartwedstrijd wordt altijd afgesloten met een potje waarin beide volledige teams het tegen elkaar opnemen.

Daarom heeft het bestuur besloten om de Twentse dartcompetitie stil te leggen totdat er geen QR-bewijs meer nodig is. De hoop is gevestigd op 1 november, de aanvankelijk peildatum. Maar DVO-voorzitter Ingko Mulders is ook reëel. "We houden er rekening mee dat het veel langer gaat duren. Dat er dit seizoen (oktober tot mei, red.) opnieuw geen competitie wordt gegooid."

Laatste woord is aan de leden

Heel zuur, vindt Mulders. "Maar we hebben dit besluit juist genomen, omdat we niemand willen uitsluiten." Als blijkt dat het QR-bewijs ook na 1 november nog wordt toegepast, zal de DVO een ledenraadpleging doen over het vervolg van de competitie. Of het mogelijk is dat het coronatoegangsbewijs het einde van een echte kroegsport betekent? "Dat zou kunnen", zegt Mulders. "Ik verwacht dat er altijd bij cafés gedart blijft worden, maar zonder competitie gaat het niveau wel snel naar beneden."


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.