Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Enschedeër Sundaram (D66) geen Statenlid: €˜Ik zag het wel een beetje aankomen €™

407047 902750 1

Janarthanan Sundaram leek met plek 2 op de kandidatenlijst zeker van een Statenzetel voor D66. Twee vrouwen gingen hem echter op basis van voorkeurstemmen voorbij, waardoor de Enschedeër nu buiten de boot valt.

Hoe bitter is deze pil?
Niet, ik zag het wel een beetje aankomen. D66 is een partij die zich nadrukkelijk verbindt aan Stem op een vrouw, een partijoverstijgende campagne om voor een vrouw in de politiek te kiezen. Of je nou D66 er bent of PVV er, stem op een vrouw is het advies. Ik vind dat ook goed, ben zelf binnen D66 actief voor de diversiteitsbeweging die streeft naar een betere representatie van bijvoorbeeld vrouwen. D66 maakt daar werk van.

Waar zien we dat aan?
Dat we bij de vorige Statenverkiezingen een vrouw als lijsttrekker hadden en dat mij nu met Kyra Selles en Renilde Huizinga twee vrouwen voorbij zijn gegaan. Ook de derde vrouw op onze lijst heeft uitstekend gescoord. Die had maar honderd voorkeurstemmen minder dan ik. Kijk ook naar het kabinet waar we in zitten: drie van onze vier ministers zijn vrouwen. En onze huidige gedeputeerde is een vrouw.

En dan valt de uitslag zo beroerd uit... Als ik teleurgesteld ben, dan is het in die drie zetels. Bij vijf of zes zetels was er niks voor me aan de hand geweest. Ik weet het: regeren is halveren voor D66. We hebben het klimaatakkoord tot stand gebracht, D66 doet dat toch toch maar. Ik ben daar trots op, maar weet ook dat we ervoor moeten boeten.

Van de nieuwe Statenleden komen er drie uit Enschede. Is dat niet wat weinig?
Dat is karig. Het maakt het des te noodzakelijker dat die twee (Johan Almekinders en Andreas Bakir van Forum voor Democratie en Arjan Hof van de ChristenUnie, red.) op een goede manier de focus op Enschede en Twente hebben staan. Ik weet niet of ze bij Forum iets hebben met Enschedese onderwerpen, maar ik hoop niet dat ze ondersneeuwen bij de belangen van Zwolle. Mijn pech is dat ik bij lange na niet de drempel van rond de 2700 voorkeurstemmen heb gehaald, ik bleef bij iets meer dan 1700 steken. Maar er hebben in mijn eigen Enschede wél 1800 mensen op onze lijsttrekker gestemd. Klakkeloos. Dat geeft te denken. Stem dan op een plaatsgenoot.

En nu? Is burgerlid, ondersteunend Statenlid zonder stemrecht, iets voor je?
Dat zie ik mezelf niet doen. Ik wil zo effectief mogelijk politiek bedrijven. Dat is als gewoon, volwaardig Statenlid. Ik ben wel lijstopvolger. Valt er van de drie Statenleden iemand weg, dan ben ik er klaar voor.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.