Enschede

De (voorlopig) laatste Boeing 747 is vertrokken van Twente Airport

Onder toeziend oog van zo'n 250 vliegtuigspotters is maandagmiddag de laatste Boeing 747 van Lufthansa vertrokken van Twente Airport. Het toestel zou samen met vijf andere Boeings eigenlijk tot juni 2022 blijven staan, maar door de toenemende vraag naar passagiersvluchten was dat niet nodig. Het is voorlopig de laatste Boeing 747 die vanaf de luchthaven mag vertrekken.

Lufthansa laatste Boeing News United
Laatste Lufthansa-Boeing vertrekt van Twente Airport © News United/Dennis Bakker

Vorig jaar werden de zes toestellen neergezet, omdat Lufthansa vanwege de uitbraak van corona langere tijd niet kon gebruiken. Het zorgde aanvankelijk voor een nieuwe impuls voor Twente Airport, dat toekomst begon te zien als tijdelijke 'vliegtuigstalling'. Daarvoor zijn in sneltreinvaart acht vliegtuigparkeerplaatsen aangelegd.

Kort geding

De donderdag vertrokken Boeing was één van de zes Lufthansa-toestellen die sinds de zomer van 2020 bij Twente Aiport stonden. Ze werden spil van juridische procedures. De Inspectie Leefomgeving van Transport (ILT) verbood om de Boeings na juni 2021 weer te laten opstijgen, omdat de luchthaven bepaalde veiligheidscertificaten niet bezit.

Twente Airport spande een kort geding aan en de rechter bepaalde dat de drie overgebleven toestellen tot juni 2022 mogen blijven staan. Dat het laatste toestel van Lufthansa nu al vertrekt betekent de zoveelste financiële tegenvaller voor Twente Airport. Door het vertrek van de vorige twee Boeings liep de luchthaven ook al ruim twee ton aan parkeerinkomsten mis. Vorig jaar leed Twente Airport ruim een miljoen euro verlies.

Banner samenwerking 1Twente en RTV OostHeb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.