Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

De (voorlopig) laatste Boeing 747 is vertrokken van Twente Airport

Lufthansa laatste Boeing News United
Laatste Lufthansa-Boeing vertrekt van Twente Airport
Beeld: News United/Dennis Bakker

Onder toeziend oog van zo'n 250 vliegtuigspotters is maandagmiddag de laatste Boeing 747 van Lufthansa vertrokken van Twente Airport. Het toestel zou samen met vijf andere Boeings eigenlijk tot juni 2022 blijven staan, maar door de toenemende vraag naar passagiersvluchten was dat niet nodig. Het is voorlopig de laatste Boeing 747 die vanaf de luchthaven mag vertrekken.

Vorig jaar werden de zes toestellen neergezet, omdat Lufthansa vanwege de uitbraak van corona langere tijd niet kon gebruiken. Het zorgde aanvankelijk voor een nieuwe impuls voor Twente Airport, dat toekomst begon te zien als tijdelijke 'vliegtuigstalling'. Daarvoor zijn in sneltreinvaart acht vliegtuigparkeerplaatsen aangelegd.

Kort geding

De donderdag vertrokken Boeing was één van de zes Lufthansa-toestellen die sinds de zomer van 2020 bij Twente Aiport stonden. Ze werden spil van juridische procedures. De Inspectie Leefomgeving van Transport (ILT) verbood om de Boeings na juni 2021 weer te laten opstijgen, omdat de luchthaven bepaalde veiligheidscertificaten niet bezit.

Twente Airport spande een kort geding aan en de rechter bepaalde dat de drie overgebleven toestellen tot juni 2022 mogen blijven staan. Dat het laatste toestel van Lufthansa nu al vertrekt betekent de zoveelste financiële tegenvaller voor Twente Airport. Door het vertrek van de vorige twee Boeings liep de luchthaven ook al ruim twee ton aan parkeerinkomsten mis. Vorig jaar leed Twente Airport ruim een miljoen euro verlies.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.