Enschede

Enschede krijgt waarnemend burgemeester uit Limburg

Enschede heeft een tijdelijke burgemeester. Maastrichtenaar Theo Bovens (CDA) is door Commissaris van de Koning Andries Heidema aangesteld als waarnemer vanaf het vertrek van huidig burgemeester Onno van Veldhuizen tot aan de benoeming van de definitieve opvolger. Eerder dit jaar stapte Bovens op als gouverneur in Limburg na aanhoudende integriteitskwesties.

Whats App Image Theo Bovens
Theo Bovens (links) is vanaf 2 oktober waarnemend burgemeester in Enschede. © Provincie Overijssel

Theo Bovens (geboren in 1959 te Maastricht) is volgens Andries Heidema een zeer ervaren bestuurder die thuis is in de gemeentelijke, provinciale en nationale overheid en in de universitaire wereld. Hij was onder meer negen jaar wethouder in de gemeente Maastricht en daarna bijna tien jaar Commissaris van de Koning (gouverneur) in de provincie Limburg.

Die laatste functie vervulde hij tot 9 april dit jaar. Toen stapte hij - in navolging van de rest van het college van Gedeputeerde Staten van Limburg - op na aanhoudende integriteitskwesties. Die gingen om vriendjespolitiek. Oud-gedeputeerde Vrehen had met provinciaal subsidiegeld opdrachten doorgesluisd naar zijn eigen werkmaatschappijen. Hoewel Bovens ontkende dat hij in een vroeg stadium daarvan op de hoogte was, diende de PVV een motie van wantrouwen in omdat hij niet in staat zou zijn het integriteitsbeleid verder vorm te geven.

Lees verder onder de afbeelding

Theo Bovens Foto Provincie Overijssel
Theo Bovens stapte eerder dit jaar op als gouverneur in Limburg. © Provincie Overijssel

Bovens wachtte de motie niet af en hield de eer aan zichzelf. "Ik zie zelf dat ik eraan ten onder ga", zei hij daarover bij regionale omroep 1Limburg. "Dat het mij niet lukt om het hele integriteitsbeleid en het integer handelen van het provinciaal bestuur en van misschien wel alle burgemeesters en gemeenten, om dat imago te laten matchen met het imago dat het in Limburg altijd een vriendenrepubliek is."

Feeling met grensregio

Bovens neemt een groot netwerk mee. Hij was kroonlid en lid van het dagelijks bestuur van de Sociaal Economische Raad (SER), bestuurslid van Euregio Maas-Rijn (EMR) en voorzitter van het Interprovinciaal overleg (IPO). Voorafgaand aan zijn werk voor de provincie Limburg was hij voorzitter van het College van Bestuur van de Open Universiteit Nederland.

Als Limburger heeft Bovens feeling met Twente; hij was namens de grensprovincies verantwoordelijk voor de contacten met Noordrijn-Westfalen en andere Duitse partners. Mede vanuit die rol kent hij Enschede en de Duitse buren goed. “Ik denk dat Theo Bovens met al zijn ervaring en bestuurlijke deskundigheid de komende maanden van betekenis kan zijn voor het bestuur van de gemeente Enschede”, aldus Commissaris van de Koning Andries Heidema.

Burgemeester tot februari

Bovens begint op zaterdag 2 oktober. Onno van Veldhuizen neemt de dag ervoor na zes jaar afscheid als burgemeester van Enschede. Van Veldhuizen gaat aan de slag als staatsraad bij de Raad van State. Voor eind dit jaar besluit de gemeenteraad van Enschede over de aanbeveling voor een nieuwe, Kroonbenoemde burgemeester. De nieuwe burgemeester zal in februari 2022 aantreden.

Banner samenwerking 1Twente en RTV Oost

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.