Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

AUDIO | Veertien Twentse gemeenten samen schuldenproblematiek te lijf

410034 cashbox 1642989 1920 3

Om schulden van inwoners voortaan in een vroeg stadium te signaleren, slaan de veertien Twentse gemeenten de handen ineen. Woensdagmiddag ondertekenden zij in Enschede een convenant met 23 vaste-lastenpartners . Geen vervelende incassoregelingen of beslagleggingen; maar maatwerk, afgestemd op de inwoner.

Volgens Ilse Duursma-Wigger, wethouder in Dinkelland en nauw betrokken bij het initiatief, is het convenant hard nodig. ,,Het duurt gemiddeld vijf jaar voordat iemand met schulden zich meldt. Schulden met zorgverzekeraars, energieleveranciers; vaak wachten mensen zo lang vanwege schaamte, of omdat het een ingewikkelde situatie betreft. Maar vaak is het dan al veel te laat.

Om die schulden op tijd te signaleren, is daarom een convenant opgesteld. In deze overeenkomst ligt besloten dat de 23 vaste-lastenpartners, partijen als energieleveranciers, zorgverzekeraars en woningcorporaties, betalingsachterstanden melden bij de gemeente. Minimaal twee achterstanden van dertig dagen of meer moeten bij de gemeente binnenkomen voor er actie wordt ondernomen. Een eenmalig gestorneerd bedrag is vaak nog geen reden voor paniek.

Problematiek
Vervolgens gaat de gemeente in gesprek met de betreffende inwoner, om de schulden en eventuele achterliggende problematiek in kaart te brengen. De bevindingen uit dit gesprek worden teruggekoppeld aan de betreffende vaste-lastenpartner(s), volledig volgens de tegenwoordig geldende privacymaatstaven, zodat aanmaningen en herinneringen tijdelijk on hold kunnen worden gezet. Zo hopen de Twentse gemeenten hoogoplopende schulden en daaropvolgende problematiek te voorkomen.

Jan-Willem Wits van de NVVK, de branchevereniging voor schuldhulpverlening, is erg blij met vroegsignalerings -initiatieven als deze. ,,De drempel naar de gemeente of een schuldhulpverlener is vaak ontzettend hoog. Naast de daadwerkelijke schuldhulpverlening en preventie is vroegsignalering daarom ook zo belangrijk. De meeste mensen komen namelijk in de problemen doordat schulden zich in de loop der tijd opstapelen.

Signaal
Dat de gemeenten elkaar opzoeken om dit vraagstuk te tackelen, vindt Wits bovendien een goed signaal. ,,Door de decentralisatie kwamen veel gemeenten er alleen voor te staan. Dat heeft zijn voordelen natuurlijk, omdat je zo echt maatwerk kan leveren. Het moet er alleen niet toe leiden dat je rechtsongelijkheid in de hand werkt. Door een samenwerkingsverband aan te gaan, weten inwoners, waar ze ook wonen, waar ze aan toe zijn.

Voor het relatief kleine Dinkelland biedt het convenant een hulpmiddel om schulden van inwoners te lijf te gaan. Duursma-Wigger: ,,Zelf hadden we nooit een convenant met zoveel grote partijen kunnen sluiten. Een grote gemeente als Enschede misschien wel, maar ook in kleine gemeenten is schuldenproblematiek aanwezig. Op deze manier is er een kans voor álle inwoners van Twente om hun schulden aan te pakken.
1Twente sprak met wethouder Ilse Duursma van de gemeente Dinkelland over de Twentse samenwerking. Beluister het interview hieronder.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.