Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Pand viervoudige moord in Enschede wacht sloopkogel

410471 van leeuwenhoekstraat

Omwonenden en de gemeente Enschede willen af van het pand waar in november 2018 vier mannen werden doodgeschoten. Woningcorporaties verwachten op korte termijn een oplossing te hebben. De eigenaar is bereid mee te denken.

De gemeente Enschede wil het pand waarin op 13 november vorig jaar de vier doodgeschoten mannen werden aangetroffen kopen, en de kavel met iets nieuws bebouwen. Daartoe zijn contacten gelegd met plaatselijke corporaties. Buurtbewoners zeggen intussen dat ze nog liever vandaag dan morgen van de voormalige growshop af willen.

In het pand op de hoek van de Van Leeuwenhoekstraat en de Snelliusstraat vond de recherche op 13 november de levenloze lichamen van de huurder, zijn zakenpartner en twee andere aanwezigen. Ze bleken te zijn doodgeschoten, volgens justitie door Camil A. uit Hengelo en zijn zoons Dejan en Denis uit Hengelo en Nijverdal.

Buurtbewoners in de wijk Velve- Lindenhof lieten direct na die fatale dag al aan de gemeente weten dat ze snel van het pand af wilden. De dagelijkse herinnering aan de viervoudige moord zou de leefbaarheid in de straat ernstig aantasten.

Plaats delictDe gemeente heeft nu de woningcorporaties Domijn, De Woonplaats en Ons Huis gevraagd een plan te maken voor een nieuwe bestemming voor de hoekkavel. Voor die tijd moet de begane grond van het pand nog wel worden vrijgegeven door de politie. Die beschouwt het pand nog altijd als 'plaats delict' en houdt het daarom verzegeld.

Een woordvoerster van Domijn zegt namens de drie corporaties dat ze zijn benaderd door de gemeente. "We onderzoeken nu samen de mogelijkheden. Binnen enkele weken verwachten we daar uitsluitsel over te kunnen geven."

Uitpuilende brievenbusOp vier ramen van het gebouw hangen mededelingen van de burgemeester, die niet meer van toepassing zijn zoals het bericht dat het pand tot in maart op last van de burgemeester gesloten is verklaard. Bij de ingang staat een uitpuilende brievenbus op de grond met onder meer post voor een van de slachtoffers. Een kettingslot sluit de poort achterom. Daarachter liggen zakken potgrond opgestapeld. Een buurtbewoner weet te vertellen dat de poort in de weken na de moord werd opengebroken. Er zou toen niemand binnen zijn geweest.

Dat was later wel het geval. Een andere buurman vertelt hoe hij onlangs schrok toen hij de eigenaar met een medewerker van Domijn naar binnen zag gaan om de bovenwoning te bekijken. "Ik dacht dat ze daar niet mochten komen, en belde direct de politie. Ik wist niet dat de eerste verdieping is vrijgegeven."

Geschrokken
De politie rukte volgens de buurman massaal uit. "Er stonden binnen de kortste keren zeker acht agenten met kogelwerende vesten voor de deur. Ik kan me voorstellen dat die man van Domijn enorm is geschrokken. Ik vond het ook wel een beetje overdreven. Maar het zegt iets over de spanning die op het pand zit."

De eigenaar van het pand laat via z'n zoon weten dat het nog te vroeg is om iets over de toekomst van het gebouw te zeggen. Volgens hem is hij wel bereid om mee te denken. Hij wijst erop dat het pand in het verleden te koop heeft gestaan.

Volgens ingewijden wil de gemeente Enschede 35.000 euro bijdragen aan de herontwikkeling van de kavel. Ton Kamp, woordvoerder van de gemeente Enschede, kan dat echter niet bevestigen. "Maar we zijn als gemeente altijd bezig om de leefbaarheid in wijken te verbeteren, ook samen met andere partijen. En dat deze gebeurtenis de leefbaarheid rond deze plek heeft aangetast staat buiten kijf."

Verhuizen
Wat dat betekent blijkt wel uit de woorden van een overbuurvrouw van de voormalige growshop. "Ik durf niet meer met mijn kleindochter op de stoep te spelen. Ook maak ik foto's van iedereen die bij het pand in de buurt komt, en ik registreer alle kentekens in de straat. Het liefst zou ik verhuizen. Slopen kan mij dan ook niet snel genoeg gaan."

Een buurman van een belendend perceel zegt zelf niet bang te zijn geworden en zijn vrouw evenmin. "Maar mijn dochter durft hier eigenlijk niet meer te slapen. Ik zou het dan ook echt niet erg vinden als er een ander pand op deze plek komt."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Carlo ter Ellen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.