Hengelo

KunstNonStop Hengelo wil kunst in de stad zichtbaar maken

De Hengelose kunstenaars Metin Yirtici en Paul Hoebee zijn wekenlang bijna dag en nacht bezig geweest met het organiseren van een grote tentoonstelling in het voormalige V&D-pand in het centrum van Hengelo. In de expositie, die gehouden wordt vanaf donderdag 16 september tot en met zondag 3 oktober, is uiteenlopend werk te zien van verschillende Hengelose kunstenaars.

Non-stop met kunst bezig

Het organiseren was behoorlijk wat werk voor de twee kunstenaars. “Ik zag ’s ochtends vroeg wel eens dat Metin me om 4 uur ‘s nachts nog een berichtje had gestuurd." zegt Paul. “Dan schieten me, als ik wakker lig, nog allerlei dingen te binnen,” zegt Metin. “Het is voor ons allebei namelijk de eerste keer dat we zo’n groot evenement organiseren. We willen het graag goed doen, want we doen het niet voor onszelf maar voor álle Hengelose kunstenaars."

Onder de aandacht

“We moesten dit in relatief korte tijd voor elkaar zien te krijgen,” zegt Metin. “Deze kans werd ons totaal onverwacht in de schoot geworpen, omdat de AKI een tentoonstelling in deze ruimte afgezegd had, en we hebben hem met beide handen aangegrepen. Stichting Heartpool had ons hier gelukkig van op de hoogste gesteld en óns vervolgens deze ruimte aangeboden. Zij staan ons gelukkig met raad en daad bij.”

Paul: “We betalen huur en de inrichting kost ook geld. We hebben bij de gemeente subsidie aangevraagd, maar omdat het zo kort dag was is het nog spannend of we wel uit de kosten komen.” De naam van de tentoonstelling is ‘Onder de aandacht’. “Want dat is precies wat we voor ogen hebben,” zegt Paul. “We willen kunst én kunstenaars onder de aandacht brengen. Ook de jongere garde.”

icon_main_quote_red_glyph

“We willen kunst én kunstenaars onder de aandacht brengen. Ook de jongere garde.”

Kunstenaar Paul Hoebee

KunstNonStop

“Een expositie was in eerste instantie niet onze ambitie,” zegt Paul. “We hebben namelijk nét de KunstNonStop Werkgroep Hengelo opgericht. In Enschede is het kunstenaarsplatform KunstNonStop een groot succes. Het is een service-biedende organisatie, zowel voor kunstenaars, kunstliefhebbers als kunstinstellingen. We willen dat ook graag in Hengelo en dienstverlenend, verbindend en inspirerend zijn. Een goede website is onontbeerlijk. Voor KunstNonStop vragen we ook subsidie aan.” In Enschede blijkt het ook een goed aanspreekpunt voor de gemeente te zijn. “Laten we ook met de Hengelose gemeente de handen ineenslaan, zodat we op kunstgebied een mooie toekomst kunnen realiseren,” zegt Metin.

20210910 kunstnonstop onderdeaandacht
Het voormalige V&D-pand heeft voorlopig de functie gekregen van expositieruimte © 1Twente
icon_main_quote_red_glyph

“We doen ons best om een mooie tentoonstelling te maken die recht doet aan de Hengelose kunstwereld”.

Metin Yirtici, mede-organisator "Onder de aandacht"

Realistische idealisten

Komen Paul en Metin nu nog wel aan hun eigen werk toe? Paul en Metin zijn liever bezig in hun eigen atelier en studio, maar de ervaring leert dat je niet moet gaan zitten wachten totdat iemand alles voor je gaat regelen, geeft Paul aan. “We zijn allebei gelukkig ondernemend,” zegt Metin. “Wil je iets moois realiseren, dan zul je zélf de handen uit de mouwen moeten steken,” beaamt Paul. “En we genereren heel veel goodwill met wat we doen."

(Tekst: Gerda Minkjan)

Deelnemers onder de aandacht kunstnostop
In de expositie 'Onder de Aandacht' is uiteenlopend werk te zien van Hengelose kunstenaars © KunstNonStop
icon_main_info_white_glyph

Expositie

Vanaf donderdag 16 september t/m zondag 3 oktober is ‘Onder de aandacht’ elke donderdag, vrijdag en zaterdag tussen 12.00 en 17.00 uur te bezoeken. Kijk voor meer informatie op: facebook.com/KunstnonstopHengelo.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.