Hengelo
Cultuur

Wie volgt Hettie Franken op als stadsdichter van Hengelo?

Hettie Franken krijgt eindelijk een opvolger als stadsdichter. In april zat haar tweejaarlijkse termijn erop, maar omdat de Kunst- en Cultuurnota 2021-2024 van de gemeente nog in behandeling is, liep de verkiezing vertraging op. De nota wordt nu waarschijnlijk een van de komende weken door de raad geloodst, maar in afwachting daarvan mocht Hengelo Leest de voorbereidingen voor de verkiezing alvast opstarten.

Hettie
Hettie Franken (foto) krijgt eindelijk een opvolger als stadsdichter. © Annina Romita

Vanaf maandag aanmelden

Voor de verkiezing zoekt de organiserende stichting Hengelo Leest mensen die de Hengelose actualiteit op toegankelijke wijze willen voorzien van een dichterlijke kanttekening. Iedereen die in Hengelo woont en 18 jaar of ouder is kan meedoen. Kandidaten kunnen zich vanaf maandag 13 september aanmelden. Op vrijdag 5 november maakt de jury de winnaar bekend.

Vergoeding

Waar er in vroeger jaren 5.000 euro per jaar beschikbaar was voor de stadsdichter is dat nu slechts 750 euro. Er is echter één groot verschil, weet Hans Hoes, bestuurslid van Hengelo Leest: "Vroeger moesten van dat geld ook alle activiteiten worden georganiseerd, nu is het puur een vergoeding voor de gedichten zelf. Dat betekent dat we voor activiteiten, zoals een bijvoorbeeld een poëziefestival, apart om geld moeten lobbyen bij de gemeente en andere instanties."

icon_main_info_white_glyph

Wat moet je doen?

Kandidaat stellen gaat als volgt: schrijf een gedicht over het thema ‘Hengelo’. Stuur dat samen met vijf andere gedichten van jezelf, plus je motivatie waarom je vindt dat jij de komende twee jaar de ideale stadsdichter van Hengelo bent, naar i.wind@bibliotheekhengelo.nl. De stadsdichter schrijft minimaal acht gedichten per jaar over Hengelose gebeurtenissen die hij of zij van belang acht. Meer info op: www.hengeloleest.nl

Berto Mulder en Gijs Eijsink

De organisatie van de verkiezing is in handen van Hengelo Leest en Bibliotheek Hengelo Stad. Inzendingen worden beoordeeld door een deskundige jury, bestaande uit neerlandica Ankie Wiegerink, horecavoorman Berto Mulder en journalist/schrijver Gijs Eijsink van Hengelo Leest.

Anoniem

De jury krijgt alle ingezonden gedichten anoniem voorgelegd en nomineert daaruit drie kandidaten. Die nemen het op 5 november tegen elkaar op tijdens de verkiezingsavond in de bibliotheek aan de Beursstraat. De avond wordt gepresenteerd door Simone Roerink; aan het eind kiest de jury de winnaar.

Namens Hengelo Leest geeft Hans Hoes woensdag tekst en uitleg in 1Twente Vandaag. Tussen 16 en 17 uur te volgen via 1twente.nl


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.