Enschede
Video

Buurt is gevaarlijke kruising in Enschede Zuid zat: 'Het gaat elke dag bijna mis'

Een metershoog spandoek moet automobilisten, maar zeker ook de Enschedese politiek wakker schudden. De kruising Broekheurne-Ring/Broekheurnerrondweg is onduidelijk en gevaarlijk, vinden bewoners van het nabijgelegen buurtje Eikendaal. In het belang van de veiligheid van hun schoolgaande kinderen vragen ze om actie.

Beelden: News United/Dennis Bakker

Aanleiding voor de spandoekactie is een bijna-ongeluk enkele maanden geleden. Brenda van Hardeveld fietst met haar 10-jarige zoontje naar zijn basisschool in Helmerhoek, als de dagelijkse oversteek bij de Broekheurne-Ring moet worden gemaakt. "Die oversteek is de belangrijkste reden waarom ik nog altijd met hem meefiets", vertelt Van Hardeveld.

Op het moment dat haar zoontje denkt te kunnen oversteken, slaat een automobiliste vanuit de Broekheurnerrondweg rechtsaf zonder te stoppen. "Het ging maar net goed. Hij stond al met zijn fiets op de weg en kon nog net stoppen."

Moederinstinct

De schrik zit er nog altijd in bij Van Hardeveld, als ze aan het moment terugdenkt. "Het zal wel het moederinstinct zijn", zegt ze. "Maar ik was over de rooie. De bestuurster van de auto gaf het nota bene mijn zoontje op de kop. Maar hij deed echt alles goed. We hebben het bij Veilig Verkeer Nederland nagevraagd, fietsers die hier oversteken hebben echt voorrang op de Broekheurnerrondweg."

Wie heeft er voorrang?

Maar onduidelijk is de kruising wel, blijkt ook bij het ophangen van het spandoek. Op de achtergrond voltrekt zich een bijna-ongeluk tussen een fietsster en een bestelbusje. Beide betrokkenen wisselen boze gebaren en wat scheldwoorden uit, maar het loopt goed af. "Iedereen meent hier in zijn recht te staan", vertelt Brenda van Hardeveld. "Omdat de regels zo onduidelijk zijn."

icon_main_quote_red_glyph

kinderen kunnen niet over de auto heen kijken. Ze zien daardoor het doorgaande verkeer op de rechter rijstrook van de Broekheurne-Ring over het hoofd

Brenda van Hardeveld, buurtbewoonster

Overstekende fietsers zouden volgens de lezing van Van Hardeveld voorrang hebben, omdat ze zich op dezelfde weg bevinden. Het blauwe waarschuwingsbord bij de kruising waarschuwt automobilisten daarvoor. Tegelijkertijd staan er ter hoogte van de kruising haaientanden op het fietspad. Dat betekent dat fietsers voorrang moeten verlenen op het kruisende verkeer op de Broekheurne-Ring. Automobilisten moeten dat ook, waardoor ze volgens buurtbewoners het fietspad vergeten.

Roep om rotonde

Ook de middenberm vormt een probleem. Vanuit de richting van Usselo remt het verkeer daar af van 80 kilometer per uur naar 50 kilometer per uur. Het afslaande verkeer richting Broekheurnerrondweg laat fietsers regelmatig voorgaan. "Maar vooral kinderen kunnen niet over de auto heen kijken. Ze zien daardoor het doorgaande verkeer op de rechter rijstrook van de Broekheurne-Ring over het hoofd."

20210904111832 IMG 5019
Buurtbewoners aan het Eikendaal willen dat de gemeente Enschede het kruispunt Broekheurne-Ring/Broekheurnerrondweg veiliger maakt. © News United/Dennis Bakker

Volgens buurtbewoner Nick Jansen, mede-initiatiefnemer van de spandoekactie, gaat het elke dag meerdere keren bijna mis. Met name rond het in- en uitgaan van de scholen en tijdens de spitsuren. "En dat komt gewoon doordat de regels hier onduidelijk zijn. Daarom willen we dat er actie wordt ondernomen", aldus Jansen. "De gemeente zou hier verkeerslichten moeten plaatsen, of een rotonde. Daarvan wordt gezegd dat het te duur is, maar iedere keer kleine maatregelen nemen die niets helpen kost bij elkaar ook veel geld. Het is toch wel raar dat hier om de hoek een reclamebord staat van 'Enschede Fietsstad'."

Vijf ongevallen bekend

Saillant is dat in de Fietsvisie 2030 van de gemeente Enschede het kruispunt Broekheurne-Ring/Broekheurnerrondweg niet wordt genoemd. Wel staat in de lijst met gewenste ontwikkelingen (waarvoor nog geen budget is) de komst van een rotonde ter hoogte van de iets verderop gelegen kruising Broekheurnerrondweg/Geessinkweg. Die wordt veel gebruikt door leerlingen van het nabijgelegen Bonhoeffer College.

icon_main_quote_red_glyph

Vaak loopt het net goed af. Dan komt zo'n ongeval ook niet in de statistieken

Nick Jansen, buurtbewoner

Volgens de website met de meest betrouwbare ongevallendata zijn er op het kruispunt met de Broekheurne-Ring in de periode 2014-2018 in totaal vijf ongevallen gebeurd waarbij een fietser betrokken was. In drie gevallen was er sprake van letsel. Buurtbewoner Nick Jansen schat dat er in werkelijkheid een veelvoud aan ongevallen is. "Vaak loopt het net goed af. Iemand wordt licht geraakt, valt om, staat weer op en er komt geen politie of verzekering aan te pas. Dan komt zo'n ongeval ook niet in de statistieken."

De buurt wil bij de eerstvolgende stadsdeelcommissie aandacht vragen voor de situatie.

Banner samenwerking 1Twente en RTV Oost

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.