Enschede

AUDIO | Dakloze jongeren in Enschede moeten voor eind 2021 van straat zijn

Vóór eind 2021 moeten alle dak- en thuisloze jongeren in Enschede van straat zijn. Dat is de ambitie van het landelijke Actieprogramma Dak- en Thuisloze Jongeren waaraan ook de gemeente Enschede deelneemt.

413510 inequality 4074203 1920
Het actieprogramma is een initiatief van staatssecretaris Blokhuis van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Hij nodigde gemeenten die te maken hebben met dakloze jongeren uit zich aan te melden voor de pilot. Behalve Enschede en de vier grote gemeenten van Nederland doen ook steden als Purmerend, Dordrecht en Arnhem mee.

Welvarend landUit onderzoek blijkt dat Nederland 11.000 dak- en thuisloze jongeren kent in de leeftijd van 18 en tot en met 27 jaar. Blokhuis accepteert dat niet langer. âIn een welvarend land als Nederland zou geen enkele jongere op straat moeten leven of noodgedwongen steeds op wisselende plekken verblijvenâ, zegt hij.

Nog voor de zomer gaan de gemeenten aan de slag met actiepunten uit programma. Blokhuis wil geen enkele jongere meer in de langdurige opvang of op straat. âDat is ambitieus, maar er is heel veel mogelijk. We moeten op tijd signaleren, de behoefte van individuele jongeren centraal stellen en goed samenwerken met alle betrokken instanties en op alle niveaus.â

Zelfstandig bestaan Het actieprogramma moet zorgen voor een zo zelfstandig mogelijk bestaan met een eigen thuis voor de huidige dak- en thuislozen. Ook moet er geen nieuwe dak- en thuisloze jongeren bij komen. Blokhuis coördineert het nieuwe actieprogramma in samenwerking met de ministeries van Volksgezondheid, Binnenlandse Zaken, Onderwijs, Sociale Zaken en Justitie en andere betrokken partijen.

Alle betrokken ministeries en andere partijen zullen gaan samenwerken. In de pilotgemeenten worden alle acties uit het programma direct in de praktijk toegepast. Goed werkende maatregelen worden straks in het hele land geïntroduceerd.

Zo krijgt elke dak- of thuisloze jongere in zoân gemeente één persoon als aanspreekpunt, die op alle levensgebieden ondersteuning geeft. In veel gevallen moeten jongeren nu voor elke vorm van ondersteuning naar een ander loket.

Betaalbare woningâJongeren zien vaak door de bomen het bos niet meerâ, zegt Blokhuis. âWe kijken mee bij het zoeken van een betaalbare woning, schuldhulpverlening, werk, een opleiding en goede zorg en ondersteuning. Zo verliezen we deze jongeren niet uit het oog; we laten ze pas los als de basis op orde is.â

Gemeenten moeten afspraken maken met woningbouwcorporaties over het reserveren van woonruimte voor de kwetsbare groep. Het ministerie van Blokhuis treedt actief op wanneer blijkt dat er in gemeenten problemen zijn met het krijgen van een briefadres. Een adres is vaak noodzakelijk voor bijvoorbeeld het krijgen van een uitkering.
1Twente sprak over het nieuwe project met wethouder Jurgen van Houdt van Enschede. Beluister het interview hieronder terug.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay
Bericht naar de studio

Dit bericht gaat naar onze radiostudio. Tip voor de redactie? Mail naar redactie@1twente.nl.