Enschede

Vrijspraak geëist voor verdachte van dodelijke mishandeling Marco van der Kolk in Enschede

Het Openbaar Ministerie eist dat een 25-jarige man wordt vrijgesproken van mishandeling met de dood tot gevolg. Hij zou Marco van der Kolk in augustus vorig jaar de fatale klap hebben gegeven bij een vechtpartij in Enschede. "Ik had ook niet gewild dat het zo zou lopen", zei de verdachte vanmiddag.

In samenwerking met RTV Oost

Een foto van Marco van der Kolk bij de herdenking Foto News United Dennis Bakker
Marco van der Kolk © News United

"Ik heb hier lang over moeten nadenken", zegt de officier van justitie over de eis. "Ik heb de beelden meer dan veertig keer bekeken. Maar dit is voor mij noodweer. Marco van der Kolk heeft er zelf ook geen enkele keer voor gekozen om weg te lopen."

Filmpje van klap

De vechtpartij was in de nacht van zaterdag 22 op zondag 23 augustus in de Haverstraatpassage, vlak bij de Oude Markt. Hierbij werd Van der Kolk met de vuist geslagen, waarna hij met zijn achterhoofd op de straat klapte. Een filmpje van de fatale klap ging al snel rond op sociale media.

"Mijn leven zal nooit meer hetzelfde zijn nu", aldus de verdachte tijdens de zitting vanmiddag. "Het is een hele moeilijke gedachte dat ik iemand van het leven heb beroofd."

'Afschuwelijke vechtpartij'

"Het was een afschuwelijke vechtpartij", zei de officier van justitie. "Alle betrokkenen bij de vechtpartij zijn verliezers."

Bij de ruzie waren twee vriendengroepen betrokken, die elkaar een paar minuten voor de vechtpartij tegenkwamen. "Er was toen niets aan de hand", verklaarde de verdachte vanmiddag tijdens de zitting.

Volgens hem ging het mis toen hij 'ineens naar de grond werd geduwd'. "Ik stond met een meisje te praten, toen ik ineens naar de grond geduwd werd. Ik dacht eerst dat het een vriend was met een grapje. Maar toen zag ik ineens een andere man staan (Marco van der Kolk, red.). Hij riep direct: 'Wij zijn van Phenix'. Er ontstond een vechtpartij, waarbij mijn laatste klap fataal was."

Zelfverdediging

De verdachte zegt dat hij sloeg uit zelfverdediging. "Ik zei nog tegen ze dat ze de verkeerde hadden, maar het ging door. Ik weet niet waarom de vechtpartij ontstond, ik kende ze verder niet en had ook geen ruzie met ze."

Op beelden is te zien dat de twee groepen tegenover elkaar staan. "Ik vond dat er toen nog steeds dreiging was en gaf een klap", zegt de 25-jarige daarover. Volgens hem had hij geen kans om weg te lopen. "Dan waren ze misschien achter mijn vriend aangegaan. Of zouden ze mij weer naar de grond werken."

Blauw oog en kaakletsel

Toen bleek dat het helemaal mis was met Van der Kolk, raakte de verdachte in paniek. "Ik zag het toen allemaal heel somber in. Daarom heb ik mij gemeld bij de politie, dat is beter dan dat agenten mij op komen halen."

De verdachte hield een blauw linkeroog, huidschade, letsel aan zijn kaak en handen over aan de vechtpartij. Hij had nog nooit iemand geslagen, verklaarde hij tegenover de politie. Hij en zijn vrienden waren vooral aangeslagen "We hadden de vraag: 'hoe kon dit gebeuren'?" zei hij vanmiddag.

WhatsAppjes

Maar uit verschillende WhatsApp-berichten die de verdachte naar vrienden had gestuurd, rijst een ander beeld. "Vechtpartij met vijf man in de stad gehad. Tanden nog in mijn hand. Mooi man", stuurde hij volgens de rechter de dag na de vechtpartij.

Een ander berichtje: 'Heb iemand zwaar KO geslagen. Hebben ze KK hard weggeslagen.' De berichtjes geven een vertekend beeld volgens de verdachte. "Ik stuurde dit misschien wat stoerder in de groepsapp, dan ik er daadwerkelijk over dacht."

De rechter vraagt zich af of dat klopt. "Mogelijk vond u het wel lekker om daar te vechten?" Dat ontkent de verdachte stellig. "Ik kan mij voorstellen dat het lijkt alsof ik hiervan geniet. Maar dat is niet zo. Het gaat toch om wat er gebeurd is, niet om de appjes die ik stuur?"

De advocaat van de verdachte noemt de appjes 'onhandig'. "Maar meer is het ook niet. Het was stoerdoenerij en het is niet hoe hij er echt naar kijkt."

Slachtoffer gaf eerste duw

Dan, de beelden van de fatale klap. Op een video van stadstoezicht is goed te zien hoe Van der Kolk geslagen wordt en achterover klapt, op de straatstenen. Maar de beelden tonen ook dat Van der Kolk als eerste duwt. Bovendien geeft hij zijn vriend Tom een seintje, zegt de advocaat van de verdachte. "Ze weten dus wat er gaan gebeuren."

Al met al vindt de verdachte dat hij geen straf verdient. "Ik heb mijzelf gewoon verdedigd." Op de vraag of hij nu iets anders gedaan zou hebben: "Nee, ik moest mijzelf verdedigen."

Andere verdachten

Vanochtend was de zaak tegen twee vrienden van Van der Kolk. De twee mannen (beiden 21) hebben volgens het OM de verdachte mishandeld die terecht staat voor de moord op Van der Kolk. Het OM eist een werkstraf van honderd uur voor het tweetal, dat de hoofdverdachte van achteren zou hebben aangevallen door hem te schoppen en slaan.

Ook de vriend van de verdachte moet mogelijk nog voor de rechter verschijnen. Zijn zaak wordt na de uitspraak in deze zaak beoordeeld.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.