Twente
Sport

Twentsche Golfclub gastheer van oudste wedstrijd voor profs in Nederland

De Twente Cup is de oudste wedstrijd van Nederland voor golfprofessionals en de betere amateurs. Al sinds 1929 wordt de wedstrijd gehouden op de prachtige baan van de Twentsche Golfclub, gelegen op het grondgebied van Twickel, tussen Delden en Bornerbroek. Dit weekend wordt de 88e editie gehouden. Toernooidirecteur Jeroen Winterink (57) weet alles van deze wedstrijd.

Dutch Open

Golfminnend Nederland kijkt nu al reikhalzend uit naar het Dutch Open van 16 tot en met 19 september in Cromvoirt bij Den Bosch. Dat doen ook de favorieten van de Twente Cup. De winnaar krijgt namelijk niet alleen de hoofdprijs van 2.000 euro, maar ook een wildcard voor de belangrijkste wedstrijd van Nederland. Jeroen Winterink: "Iedereen kan meedoen aan het Dutch Open, zelfs jij en ik. Je hoeft je 'alleen maar' te kwalificeren. Onze wedstrijd, de Twente Cup, is anders. Daaraan doen alleen professionals mee en een paar hele goeie amateurs, die we zelf uitnodigen."

'Grote behoefte aan leraren'

Van die pro's zijn er in Nederland meer dan 600, weet Winterink: "Een handjevol daarvan doet mee aan het Dutch Open, de beste zogeheten 'playing pro's'. Aan de Twente Cup doen 66 golfers mee, ook veel zogeheten 'teaching pro's'. Daarvan zijn er de laatste jaren veel van bijgekomen. De reden? Corona. Meer mensen gingen golfen, dus was er een grotere behoefte aan golfleraren ofwel 'teaching pro's'. Die worden allemaal gerekend tot de professionele golfspelers. Slechts een klein deel daarvan heeft ook op hoog niveau wedstrijden gespeeld of doet dat nog steeds."

icon_main_quote_red_glyph

"Vroeger maakten alleen hockeyers en tennissers de overstap naar de golfbaan, tegenwoordig lopen hier ook voetballers en waterpoloërs rond."

Jeroen Winterink, over de toegenomen populariteit van de golfsport

40.000 golfers erbij

Winterink, die tot twee maanden geleden nog bestuurslid van de Twentsche Golfclub was, vertelt dat de golfsport sinds vorig jaar een grote vlucht heeft genomen: "Landelijk zijn er 40.000 mensen meer gaan golfen. Onze vereniging is met maar liefst 160 leden gegroeid, van 700 naar 860 leden. En daarbij zijn de bestaande leden ook nog eens méér gaan golfen, omdat ze niet op vakantie konden of omdat ze vanwege corona toch niet op hun kleinkinderen hoefden te passen. Voorheen kon je eigenlijk altijd wel op onze 18-holes baan terecht, tegenwoordig is reserveren een must."

Voetballers en waterpoloërs

De toernooidirecteur vindt die ledengroei prachtig: "Ik hoorde laatst een lid zeggen dat de 'golfsport een beetje aan het vervlakken is', waarmee hij doelde op het feit dat jan en alleman maar gaat golfen, maar ik vind dat juist mooi. Vroeger maakten alleen hockeyers en tennissers de overstap naar de golfbaan, tegenwoordig lopen hier ook voetballers en waterpoloërs rond. Je ziet inderdaad steeds meer tatoeages op de golfbaan, haha."

Winterink golf
Jeroen Winterink: "Daarbij zijn de bestaande leden ook nog eens méér gaan golfen, omdat ze niet op vakantie konden of omdat ze vanwege corona toch niet op hun kleinkinderen hoefden te passen." © Ernst Bergboer / 1Twente

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.