Enschede
Cultuur

Kunstwerk geroofd bij Enschedees festival Allée Rentrée

Een kunstwerk van beeldhouwer Jelle de Graaf, dat onderdeel uitmaakte van de kunstroute van Allée Rentrée, is afgelopen nacht gestolen. Het gaat om een uit ijzer vervaardigd beeld van een man met een hamer op het hoofd, dat was geplaatst in de waterpartij van een huis langs de Lonnekerspoorlaan.

Beeld Jelle de Graaf
Rechts het gestolen beeld van de man met de hamer in de waterpartij aan de Lonnekerspoorlaan © Jelle de Graaf

Een tweede beeld dat naast het gestolen beeld stond, is vanmiddag door de organisatie uit voorzorg weggehaald. Hoe en waarom het beeld is gestolen, is vooralsnog niet bekend.

Ketting doorgeknipt

De beeldengroep maakten onderdeel uit van een kunstroute door de stad langs ruim vijftig locaties. Voor een deel gaat dat om plekken waar beelden en kunstwerken zijn geplaatst in tuinen, op erven en andere plaatsen die vrij toegankelijk zijn voor het publiek. Het weggenomen beeld was weliswaar met een ketting gezekerd, maar die is doorgeknipt.

Overgebleven beeld uit voorzorg weggehaald

“De dader moet een zere rug en natte voeten hebben gekregen.” Anika Franka, organisator van deze alternatieve editie van het Allée Rentrée Festival, verbaast zich. Zij is met de maker van de beelden, Jelle de Graaf, onderweg naar de Lonnekerspoorlaan om het overgebleven beeld op te halen. “Ik weet niet precies hoe zwaar het beeld is, maar licht is het niet.” De Graaf luistert mee en roept dat de vijverbodem glad is, bovendien.

Speculeren over het motief

“Het kan zijn dat de daders dachten dat het om een bronzen beeld ging”, speculeert Franke. De Graaf maakt straks een rondje langs oud-ijzerboeren in de stad. De materiële waarde van het kunstwerk stelt niet veel voor. Als kunstobject valt het werk nauwelijks te taxeren. Franke: “Maar Jelle is wel een bekende kunstenaar in de stad. Dit is fijner werk dan wat hij normaal maakt; toch makkelijker mee te nemen.”

icon_main_quote_red_glyph

De dader moet een zere rug en natte voeten hebben gekregen

Anika Franke, organisator Allée Rentrée

Politie

Het kan ook nog om een slechte grap gaan. Franke weet dat er weleens eerder een werk van De Graaf is weggenomen en op een andere plaats teruggevonden. Camerabeelden van de nachtelijke operatie zijn er vooralsnog niet. De politie is vanochtend wel ingeschakeld. Franke: “Als iemand het beeld ergens aantreft, neem alsjeblieft meteen contact met hen op.”

Franke kan nog niet zeggen of het tweede beeld dat zij en De Graaf ophalen nog wordt teruggeplaatst. “Dat beslissen we later. We willen eerst voorkomen dat ook dit beeld wordt gestolen.”


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.