Enschede

MST in Enschede kampt met tekort aan IC-verpleegkundigen

Ziekenhuis MST in Enschede heeft flinke moeite om nieuw IC-personeel te vinden. Het zorgt nu nog niet voor problemen, maar dat wordt anders als in het najaar de capaciteit weer omhoog moet.

Medisch spectrum twente mst Niels Veurink
© Niels Veurink

Bij Medisch Spectrum Twente is de vraag naar personeel voor de Intesive Care het grootst van heel Overijssel, meldt RTV Oost. Het ziekenhuis in Enschede heeft op dit moment tien vacatures openstaan voor IC-verpleegkundigen. "We hebben geen uitstroom door covid-19", benadrukt afdelingshoofd Rita Grob. Er zijn volgens Grob vooral IC-verpleegkundigen vertrokken omdat ze met pensioen zijn gegaan, een andere functie hebben gekregen of minder zijn gaan werken.

Kwaliteit onder druk

Nu zorgt dat nog niet voor problemen, maar volgens Grob wordt dat een ander verhaal als de IC-capaciteit dit najaar wellicht weer omhoog moet vanwege het griepseizoen. "Om aan die landelijke capaciteit van 1300 IC-bedden te voldoen, moeten we vier tot vijf bedden extra hebben. Daar is nu geen personeel voor, waardoor de kwaliteit van de zorg onder druk komt te staan."

Oplossing

IC-teamhoofd Grob van MST heeft geen pasklare oplossing voor de tekorten. "Maar het zou wel helpen om de salariëring in de totale gezondheidszorg meer recht te trekken. Nu maken IC-verpleegkundigen bijvoorbeeld soms uit financiële overwegingen de overstap naar de ambulancezorg."

ZGT: bezetting op orde

Bij Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) in Almelo is de IC-bezetting wel op sterkte. "We hebben het afgelopen jaar een aantal mensen van elders kunnen aannemen als gediplomeerd IC verpleegkundige. Daarnaast leiden wij jaarlijks vier tot zes mensen op. Dat is voldoende om het verloop van personeel in te vullen", zegt een woordvoerder.

Ziekenhuis MST probeert het vak op diverse manieren aantrekkelijk te houden. IC-afdelingshoofd Grob: "Dat doen we met gezonde voeding, een powernapstoel, maar ook door IC-verpleegkundigen een baangarantie te geven met vast contra

icon_main_info_white_glyph

Tekort aan IC-personeel speelt in veel ziekenhuizen

In veel ziekenhuizen in het land zijn er personeeltekorten op de intensive cares. Volgens Rita Grob, afdelingshoofd van de IC in Enschede, spelen de tekorten al enkele jaren. "Maar door corona en de druk op de zorg is het probleem nu groter." Demissionair minister Hugo de Jonge zegt dat 'alles op alles' wordt opgezet om meer mensen op te leiden, maar dat kost tijd. Omscholing voor het werk op de IC kost achttien maanden.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.