Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Markt heeft het moeilijk, maar Hengelo blijft het goed doen

Sam en Kris vinden de markt wel leuk maar willen het niet als werk gaan doen Foto RTV Oost
Sam en Kris komen graag op de markt, maar willen er later niet werken. Sam: "Nee, ik word liever juf."
Beeld: RTV Oost

Het gaat landelijk niet goed met de markt. Minder kramen, minder aanbod en minder klanten. In Deventer is die zorgwekkende trend goed zichtbaar, maar in Hengelo gaat het juist goed met de markt. Hoe is dat verschil te verklaren? Door: RTV Oost

Krimp in Deventer

De zaterdagmarkt in Deventer is de afgelopen twee jaar met tien procent gekrompen. Er is niet per se sprake van vergrijzing van het publiek, maar wel van veranderend koopgedrag. Mensen kopen eten en misschien een bloemetje, maar veel non-foodkramen gaan eraan onderdoor.

Van vijf naar twee rijen kramen

Marktkoopman Peter Teunissen zag in zijn twintig jaar als marktkoopman dat de vrijdagmarkt in Deventer van vijf rijen naar twee rijen ging en hij verwacht dat die krimp verder doorzet. Al twintig jaar staat hij met zijn gelijknamige bloemenkraam op de markt van Deventer. Vroeger waren er bijvoorbeeld tientallen meters aan kramen met stoffen, die zijn weg omdat mensen minder zelf kleding maken en stoffen online kunnen bestellen.

Professionele uitstraling

De markt heeft volgens Teunissen in die twintig jaar wel een veel professionelere uitstraling gekregen. Dat zie je alleen al aan zijn eigen kraam: die is totaal veranderd en is volgens hem nu veel aantrekkelijker.

Opvolging

Teunissen maakt zich vooral zorgen om het vinden van opvolging voor marktkramen. De jeugd ziet marktkoopman of -vrouw niet meer als aantrekkelijk beroep. "Die willen van 9 tot 5 werken en dan lekker naar huis. Dat kan niet op de markt." Ook zijn eigen opvolging is nog niet geregeld: "Maar ik zie wel hoe ik dat ooit ga oplossen."

icon_main_info_white_glyph

Neergaande lijn: van 11.435 naar 10.350 kramen

Overal in Nederland verdwijnen marktkramen. Waren er in 2011 nog 11.435 kramen, nu zijn dat er 10.350. In Overijssel is dat beeld ongeveer hetzelfde. In tien jaar ging het aantal marktkramen in de provincie van 725 in 2011 naar 685 in 2021.

Hengelo richt zich op jeugd

De markt in Hengelo doet het goed – dit jaar zijn er maar twee marktkramen minder op een totaal van 65 – maar marktmeester Annet ten Hoopen doet er dan ook alles aan om de markt interessant te houden. Bijvoorbeeld door gericht een jonger publiek aan te spreken.

Kindermarkt

Ten Hoopen is ervan overtuigd dat innovaties en leuke extra's belangrijk zijn om de markt aantrekkelijk te houden. Zo is er met enige regelmaat een kindermarkt, waar kinderen hun eigen marktkramen bemannen. Sam en haar zusje Kris staan achter een kraam vol speelgoed en een engel als kaarsenstandaard: "Die was van oma. Ik vind de engel niet mooi en ik hoop hem snel te verkopen."

“We zien dat kooplui hun kraam kleiner maken, maar ze blijven nog wel komen”

Sam wordt liever juf

Sam vindt het leuk en gezellig op de markt. "Maar ik wil dit later niet als werk gaan doen, ik word liever juf." En dat is dus een groot probleem, want net als net als marktkoopman Peter Teunissen in Deventer maakt marktmeester Annet ten Hoopen in Hengelo zich vooral zorgen om het gebrek aan opvolgers van de marktkooplui die met pensioen gaan.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.