Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

‘Coronakatten en coronahonden? Ja, die bestaan echt!’

Dierenopvang hengelo
Door alle drukte is er geen tijd om kijkers te ontvangen aan de Zilverstraat: “De dieren gaan nu even voor. We hebben de deur nu dicht gedaan, omdat er teveel mensen komen kijken zonder iets mee naar huis te nemen. Dat kost ons teveel tijd.”
Beeld: Franklin Veldhuis / 1Twente

Dierenopvang Hengelo zit tijdelijk dicht voor bezoekers. Is dat omdat ze geen dieren ‘in de aanbieding’ hebben? Nee, het ontbreekt de aanwezige medewerkers simpelweg aan tijd. Vanwege privéomstandigheden en vakanties zijn er te weinig vaste krachten beschikbaar om mensen rond te leiden. Dieren zijn er namelijk genoeg. Sterker nog, volgens beheerder Veronique de Vries is het er in jaren niet zo vol geweest. En dat allemaal dankzij de pandemie.

Honderdtwintig katten en dertig konijnen

“Het is zeker vier jaar geleden dat we zoveel katten en konijnen hadden. Het zijn er respectievelijk 120 en 30. Honden hebben we nooit zoveel, maar met vijf plaatsbare dieren zitten de hondenverblijven nu ook vol”, aldus De Vries.

Ze kan maar één reden bedenken: corona. “Veel dieren zijn afkomstig uit gezinnen die een huisdier hebben genomen om thuis wat afleiding te hebben in coronatijd. Ouders werkten thuis, kinderen gingen niet naar school. In het begin is zo’n kitten of puppy dan nog wel leuk, maar als je er niet goed op voorbereid bent, gaat de lol er snel af. En ik denk dat de grootste golf nog moet komen, als na de vakantie de scholen weer beginnen en vader en moeder weer naar het werk mogen. En dan is het nog maar hopen dat die mensen de dieren naar het asiel brengen en niet dumpen in het bos of in de berm.”

““In de herfstvakantie gaat iedereen weer massaal op reis naar het buitenland. Nou, ik zie de dieren al komen.”

Puppycursus

Veel inderhaast aangeschafte hondjes hebben de afgelopen maanden geen puppycursus gevolgd, omdat de hondenscholen dichtzaten. En da’s een gemis, weet De Vries: “Zo’n cursus is zeer aan te bevelen, zodat je puppy opgroeit tot een gehoorzame hond. Een hond die niet luistert, kan al snel tot irritatie leiden en reden zijn om hem naar de opvang te brengen.”

Ook Marktplaats en soortgelijke sites vormen een bron van ellende. De Vries raadt mensen af een dier via internet of in het buitenland te kopen: “Als je een hond in Hongarije koopt, komen ook ziektes mee naar Nederland. Ziektes waar we hier al lang van af waren, worden zo weer geïmporteerd. Als je je hond in de opvang in Nederland koopt, weet je in elk geval dat ie gevaccineerd is. Bij ons komt ook dagelijks een dierenarts de dieren controleren. En waarom zou je je dier via Marktplaats kopen? De prijzen rijzen vaak de pan uit. Vijf- tot zeshonderd euro voor een kitten. Maar dan weet je nog niet of ze gezond zijn en of ze de nodige vaccinaties hebben gehad.”

Herfstvakantie

Waar De Vries en haar collega’s nu al een piek in het aantal dieren zien, verwachten ze er de komende maanden nog meer: “In de herfstvakantie gaat iedereen weer massaal op reis naar het buitenland. Nou, ik zie de dieren al komen. Nee, voorlopig houden we hier genoeg te doen, ben ik bang.”

Door alle drukte heeft Veronique de Vries geen tijd om kijkers te ontvangen aan de Zilverstraat: “De dieren gaan nu even voor. Mensen kunnen altijd bellen voor een afspraak. Serieuze klanten willen best nog wel een paar weken wachten tot we weer reguliere tijden hanteren. We hebben de deur nu echter even dicht gedaan, omdat er teveel mensen komen kijken zonder iets mee naar huis te nemen. Dat kost ons teveel tijd en die tijd hebben we nu niet.”

Eerder dit jaar liep 1Twente-stagiaire Hyke Nijland een dagje mee bij Dierenopvang Hengelo:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.