Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelose dierenopvang stroomt vol met afgedankte ‘coronadieren'

De Hengelose dierenopvang zit vol met afgedankte dieren. Vooral veel honden en konijnen verblijven momenteel in de opvang. “Voor corona hadden we zo'n tien konijnen, nu zijn het er ruim dertig”, zegt Veronique de Vries van het dierenopvangcentrum.

Voor en na corona

Teckel Guus drukt nieuwsgierig zijn neus tussen de tralies van de kennel. Guus is één van de acht honden die op dit moment in de dierenopvang zitten. “Wij spreken van vóór corona en ná corona”, verzucht De Vries. Volgens haar worden steeds meer dieren die tijdens de coronaperiode zijn gekocht nu afgedankt. “In 2019 hadden we gemiddeld drie asielhonden, nu zijn dat er acht.”

Lockdown

Volgens De Vries hadden mensen tijdens de lockdown meer tijd over. Nu iedereen weer aan het werk is, hebben sommige mensen minder tijd voor een hond: “Je moet een hond al gauw vier keer per dag uitlaten.”

"En dan moet de zomervakantie nog beginnen, ook altijd een drukke periode voor de opvang", huivert De Vries.

Cavia's en konijnen

Konijnen, cavia's en andere kleine dieren worden vaak in de natuur gedumpt. De quarantaineruimte van de opvang zit dan ook bijna vol met gedumpte beestjes: “De dieren hier krijgen inentingen en worden eventueel gecastreerd. Zoals je ziet zitten alle hokken vol, op één na.”

Zo'n 31 dieren worden er nu opgevangen. “Het is echt schuiven om genoeg ruimte te kunnen creëren”, zegt De Vries.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.