Hengelo
Cultuur
Televisie
Video

Gitaarbouwer Jerome Sutton kan niet wachten Europa in te gaan

Jerome Sutton belandde door de liefde in Hengelo. Drie mooie kinderen en een scheiding verder gooide de Nieuw-Zeelander het over een totaal andere boeg. Na een carrière als natuursteenbouwer maakte hij van z'n passie gitaarbouwen zijn beroep. Heel wat snarenwonders weten zijn werkplaats aan de Hengelose Breemarsweg te vinden. Na een valse start door de coronacrisis hoopt hij straks alsnog naar de grote Europese festivals en beurzen te kunnen.

'Slapende gitaren wakker maken'

De liefde voor het bouwen, repareren en restaureren van gitaren straalt van Jerome Sutton af. Helemaal als hij er met z'n Nieuw-Zeelandse accent over begint te praten: "Gitaren leven. Elke gitaar heeft een stem. Ze slapen wanneer je er niet op speelt. Een gitaar waar te lang niet op gespeeld is, vergeet dat hij een gitaar is, denkt dat hij een boom is. Je moet hem dan weer wakker maken. Met een goede gitaar lukt me dat al in tien minuten." Je zou bijna willen dat je zijn gitaar was.

'Dertien is my lucky number'

Heeft een man ooit genoeg gitaren? Jerome lacht. Hij heeft er veertig, maar als hij ooit kleiner gaat wonen, gaan er in elk geval dertien mee: "That's my lucky number. Denk dan aan 2 Telecasters, 4 Stratocasters, 2 bassen (een precisionbas en een jazzbas), een twaalfsnarige akoestische gitaar, een Spaanse gitaar, 2 westerngitaren en een bluesgitaar. Ik heb er dus veertig. Dat kan ik nog net aan, want ik moet ze wel allemaal af en toe bespelen. Als het er nog meer worden, wordt het een museum."

Verwennerij

Het blijft bij hem niet bij spelen alleen. Jerome gaat ver als het gaat om het verwennen van de aan hem toevertrouwde instrumenten. Hij poetst de snaren heel voorzichtig om roest te verwijderen en is soms wel 6 uur bezig met het schuren van een 'body'. "In Engeland bestel ik speciaal voor mij gemaakte snaren. Die hebben een ronde in plaats van een zogeheten 'hexagonale kern'. De gitaar krijgt daardoor een zachtere en warmere stem."

Europa

Hij doet dit werk nog niet zo heel lang fulltime. In de zomer van 2020 was hij er helemaal klaar voor, maar toen kwam corona om de hoek kijken. "Een jaar eerder had ik me ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Ik was van plan om in heel Europa beurzen en festivals af te gaan om klanten te werven. Dat ging dus ineens niet meer. Ik hoop dat dat binnenkort allemaal wel weer kan."

Meer weten over Jerome en zijn bijzondere gave? Neem een kijkje op www.jeromesutton.com


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.