Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Balkon Festival Enschede: eerbetoon aan muzikanten van de stad

420849 917808

De een bestaat 126 jaar, de ander 129. De Leo Harmonie en het Muziekcorps der voormalige Schutterij hebben verkering. Op het Balkon Festival spelen de oudste harmonieën van Enschede voor het eerst onder één dirigent: Luuk Meinders.

Hoe overwin je vaste patronen, hoe overwin je de dingen van vroeger? De Leo Harmonie en het Muziekcorps der voormalige Schutterij zitten in een fusietraject. Sinds 1 januari repeteren de orkesten samen en onlangs hebben de leden gekozen voor één dirigent: Luuk Meinders, hij komt uit de Leo .

Twee oudste orkestenHet verhaal van hoe de twee oudste orkesten van Enschede langzaam naar elkaar toegroeien, inspireerde Diet Gerritsen en Audry Hoemakers voor het tweede Balkon Festival. Twee groepen met een andere achtergrond, die uiteindelijk samenkomen. Dat vormt de rode draad van de tweede dag van het Balkon Festival, zondag 23 juni.

Zij kregen het verhaal als het ware in hun schoot geworpen toen zij voor de aubade van het festival kozen voor de wijk Horstlanden Veldkamp. De formule van het Balkon Festival is immers: de zaterdag zijn er optredens op de balkonnetjes in de binnenstad, de zondag is voor de balkons in steeds weer een andere Enschedese wijk. De Leo Harmonie en het Muziekcorps der voormalige Schutterij huizen beide in Horstlanden Veldkamp.

Jonge aanwas Dat de twee harmonieën toenadering tot elkaar zoeken, is een heel mooi gegeven om de ruimte te geven , zegt Diet Gerritsen. Tegelijk willen we ze met het festival een hart onder de riem steken. Beide verenigingen hebben moeite om jonge aanwas aan zich te binden. Omdat ze los van elkaar niet als een volwaardig orkest naar buiten kunnen treden, is de weg naar een fusie ingeslagen.

Gerritsen: Het is een landelijk gegeven dat muziekkorpsen het moeilijk hebben. Het zou zo jammer zijn als dit soort verenigingen verdwijnt. Want daarmee verdwijnt ook de functie: saamhorigheid en samenspel. Bovendien is een harmonie voor veel professionele muzikanten dé plek waar hun carrière begint. Klarinettist André Kerver begon ooit bij de Leo Harmonie. En ik ben zelf ook bij een harmonie begonnen. Ik kwam uit een gezin van drie kinderen en er was niet genoeg geld om voor alle drie de kinderen een instrument te kopen. Bij de harmonie krijg je een instrument te leen. Ook dat is mooi.

Alternatief voor drankDe Leo Harmonie werd in 1893 opgericht door Alphons Ariëns - destijds kapelaan van de Jacobuskerk in Enschede - om de textielarbeiders een alternatief te bieden voor de verleiding van drank. De Leo Harmonie kent daarmee een totaal andere geschiedenis dan de Schutterij.

Deze komt voort uit de militaire traditie en was van oudsher meer voor de gegoede Enschedeërs. Ik bewonder de veerkracht van de Leo Harmonie en de Voormalige Schutterij dat ze de stap durven nemen om een nieuwe weg in te slaan. Ze durven oude vormen los te laten om op volle sterkte vooruit te kunnen gaan. Dat gegeven staat aan de basis van het spel waarin beide orkesten op het festival spelen. Twee rivaliserende muziekfamilies komen uiteindelijk samen onder één dirigent: Il Capitano. En dat is Luuk Meinders.

Fanfare
Voor beide festivaldagen is het muziekstuk Fanfare voor de gewone man van componist A. Copland tot festivaltune verheven. Het komt in verschillende vormen terug. Het wordt gespeeld als echt fanfarestuk, als duet van het carillon van de Grote Kerk en schuiftrompet en als meespeelstuk voor twee bijzondere workshops voor de kinderen van Horstlanden Veldkamp. Als eerbetoon aan de muzikanten van de stad , zegt Diet Gerritsen.

Serenade en aubadeEen serenade aan de stad en een aubade in de wijk. Dat is het Balkon Festival op 22 en 23 juni. Op zaterdagavond wordt een serenade gebracht door professionele muzikanten en jong talent. Op twaalf balkons in het centrum vinden miniconcerten plaats. Soms zijn dat bekende balkons, zoals die van het stadhuis, soms verscholen. In het bijbehorende programmaboekje zijn van alle balkons de architectonische bijzonderheden beschreven. Er zijn zaterdag twee starttijden: 19.00 en 20.00 uur. De route begint voor het stadhuis aan de Langestraat en duurt ongeveer drie uur. Kaarten: 12,50 euro (5 euro voor kinderen).

De zondagmorgen is voor de aubade in een deel van Horstlanden Veldkamp. Een wijk vol verhalen over Joodse gebouwen, de allereerste hoogbouw van Twente, een fabrikantenvilla of een flat vol zusters. Dat en meer komt samen in de route langs balkonnetjes van de wijk. Begin is om 11.00 uur bij de synagoge aan de Prinsestraat en duurt zo n 2,5 uur. Kaarten: 5 euro (kinderen gratis).

Opgeven voor de workshop (1 euro) kan via: [email protected]

Meer informatie: balkonfestival.nl, kaarten via concordia.nl.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Cees Elzenga
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.