Enschede
Follow-up

Verboden toegang voor overlastplegers Van Lochemstraat

Vijf overlastgevers zijn voorlopig niet meer welkom in de omgeving van de Van Lochemstraat in het centrum van Enschede. De burgemeester heeft hen een gebiedsverbod opgelegd. Voor nog eens vier personen loopt nog een procedure, binnenkort zal ook hen de toegang tot die buurt worden ontzegd.

Van Lochemstraat still
De Van Lochemstraat in het centrum van Enschede © 1Twente

De verboden moeten een einde maken aan de overlast in het gebied tussen de Van Lochemstraat, Breugelmansgaarde en Wenninkgaarde. ‘Het gaat om mensen die bij herhaling geregistreerd zijn als veroorzakers van die overlast’, zegt een gemeentewoordvoerder.

De afgelopen tijd groeide de roep om actie van buurtbewoners, die zich er steeds minder veilig voelen. Twee van hen haalden meer dan 150 handtekeningen van mede-omwonenden op om dat geluid te onderstrepen.

Verschuiving

De onrust in hun woongebied is volgens de bewoners gegroeid nadat werd ingegrepen bij het Wilminkplein. Daar werd een aantal jaren geleden overgegaan tot gebiedsverboden en samenscholingsverboden om de drugscriminaliteit en geweldsplegingen terug te dringen. Met enig succes, maar ook met een verschuiving van die overlast naar omgeving Van Lochemstraat tot gevolg, zo redeneren de omwonenden.

Steek- en schietpartijen

Voorbeelden zijn niet ver te zoeken. Begin juli nog raakte een 18-jarige Enschedeër ernstig gewond bij een steekpartij in de Van Lochemstraat. Een schietpartij in 2016 staat veel bewoners ook nog vers in het geheugen. Ze zijn bang dat het een kwestie van tijd is voordat een nietsvermoedende omstander slachtoffer wordt van zo’n geweldsexplosie. Oudere bewoners zouden niet meer alleen over straat durven.

Meer maatregelen

De gebiedsverboden zijn een poging om de overlast te beëindigen. Naar aanleiding van de handtekeningenactie zijn ook andere maatregelen besproken. Onlangs werd er al een overlastmeldpunt opgezet op de Van Lochemstraat. Ook wordt een van de veelgebruikte beruchte steegjes afgesloten met een hek. Omwonenden willen nog meer: zij zien ook graag een samenscholingsverbod en cameratoezicht in hun woongebied.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.