Enschede
Video

Stadsbeek in Enschede-West is klaar, maar het project gaat verder

De Stadsbeek, waaraan sinds 2017 wordt gewerkt, is zo goed als klaar. In de afgelopen jaren werd de Stadsbeek aangelegd in de Bruggertstraat, Rembrandtlaan, B.W. ter Kuilestraat en Elferinksweg. De beek is nog niet helemaal klaar, want na een kleine zomerstop gaan de werkzaamheden vanaf 23 augustus verder tot net iets voor de Pathmossingel.

De Stadsbeek Enschede-West is klaar

‘’Het ziet er mooier uit dan ik voor mogelijke had gehouden”, meldt Jaap Batenburg, projectleider van het Stadsbeekproject. Het eerste deel van het project dat in 2017 begon is nu officieel af, maar voor Batenburg zit het er nog niet op. Later beginnen de werkzaamheden voor de tweede Stadsbeek in de Emmastraat, Groene Bogen richting Haaksbergerstraat.

Stadsbeek 2
Dit is hoe de Stadsbeek aan de Elferinksweg eruit ziet © Julian Vriend

Tweede Emmastraat op de schop

Na de zomerstop gaat het bouwteam, dat ook aan het werk was in de Elferinksweg, verder met de werkzaamheden in de Tweede Emmastraat. Het gedeelte van het kruispunt aan de Poolmansweg tot de Pathmossingel wordt heringericht. Er wordt ook alvast een indeling gemaakt van hoe de beek eruit komt te zien, zodat de uitstraling van de straat aansluit bij de vernieuwde Elferinksweg.

Stadsbeek richting kruising 1
Het kruispunt aan de Poolmansweg tot de Pathmossingel © Julian Vriend

Het laatste gedeelte van de beek richting de singel wordt nog een lastige klus omdat er te veel kabels en leidingen onder de grond liggen. Dit zijn kabels van telecom-bedrijven die er pas over vijf jaar uit mogen, omdat de bedrijven dan denken dat ze niet meer nodig zijn. Hierdoor is er nog geen ruimte om een volwaardige beek aan te leggen. Wel maakt de bouwploeg boven de grond alvast ruimte voor de beek. Ook komt er een nieuw riool die een aansluiting krijgt op het nieuwe riool in de Elferinksweg.

Ainsworthpark

Het water dat in het eerste gedeelte van de Stadsbeek stroomt, komt daar via de drainage van de woningen die in de Bruggertstraat en Rembrandtlaan ligt. ‘’Bij de Elferinksweg wordt daar nog aan gewerkt. Bovendien gaan we op 6 november beginnen met het aanleggen van leidingen van de Eendenvijver in het Ainsworthpark in Pathmos naar de Elferinksweg’’, aldus Batenburg.

De Eendenvijver is een bron, dat betekent dat het water continu vanuit de grond omhoog komt. Dat water wordt momenteel weggepompt met pompen en geloosd op de riolering. Mochten deze pompen defect raken dan kan dat zorgen voor een overstroming in de buurt. ‘’De nieuwe plannen zijn er om het riool niet meer te belasten, maar het water af te voeren naar de Stadsbeek.’’


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.